Weekblad deGouda digitaal

Het ambacht van molenaars is opgenomen als immaterieel erfgoed door UNESCO

Gouda – De Vereniging van Goudse Molenaars reageert verheugd op het feit dat het ambacht van molenaars door de UNESCO is opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed.

Zij zullen hier vlak voor de Goudse raadsvergadering van 13 december de burgemeester en raadsleden op een passende manier laten meevieren in de feestvreugde. Het ambacht van molenaar, is een eeuwenoud ambacht, dat in Nederland wel terug gaat tot begin 15e eeuw. Juist dat ambacht heeft Nederland heel veel rijkdom gebracht. Het droogmalen van de polders, waardoor veel land gewonnen werd om weer te bebouwen. En wat veel mensen niet weten is dat dat ook de rijkdommen uit de VOC tijd mede verworven zijn met dank aan de molenaar en zijn ambacht. Wij hadden namelijk in Nederland het patent op houtzaagmolens.

Hierdoor konden wij in Nederland planken zagen van boomstammen , waardoor wij heel snel onze VOC vloot op konden bouwen, terwijl de Fransen, Engelse, Spanjaarden en Portugezen alles nog met de hand moesten zagen. De Nederlanders hadden dus al machines, dankzij de molenaars. Ook in het heden brengt het ambacht van molenaar nog veel rijkdom, maar dan op educatief en cultureel gebied. De Vereniging van Goudse Molenaars brengt , door middel van het ambacht, de Goudse bevolking in contact met 4 prachtige molens in de stad, een trots erfgoed. Zij doen dit door middel van rondleidingen voor scholieren, onder andere in het kader van de Brede School, voor groepen belangstellenden en voor individuele bezoekers. Ook organiseren zij exposities, waarbij weer een heel ander publiek aangetrokken wordt , dat steevast onder de indruk is van de draaiende molens en de eeuwenoude techniek.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook