Weekblad deGouda digitaal

Dynamische debatten tijdens Coornhert Model United Nations

Gouda – Meer dan 140 leerlingen en docenten van scholen uit Nederland en Duitsland verzamelden zich op de vroege zaterdagochtend van 17 februari in het Huis van de Stad. Terwijl buiten het zonnetje lekker scheen, verdiepten de leerlingen zich in klimaatverandering en de gevolgen. Zij deden dat in een simulatie van de Verenigde Naties, georganiseerd vanuit het Coornhert Gymnasium, de Coornhert Model United Nations. De voertaal is Engels en de leerlingen vertegenwoordigen hun land als echte diplomaten, inclusief een strenge dress code.

De conferentie wordt geheel georganiseerd door leerlingen van het Coornhert Gymnasium, voor scholieren uit de rest van Nederland en het buitenland. Elsemieke Siemonsma, Nika Engelen, Rona de Bruijne en Isa Dijkstra zijn sinds mei vorig jaar bezig om deze conferentie op poten te zetten. Begeleidend docent Michel Klijmij is trots op deze zesdeklassers: “Ze sturen een heel team van leerlingen aan, regelen alles zelf en zetten een soepel lopende conferentie neer. Daar leren ze ongelooflijk veel van waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. Ik ben ook heel blij dat we van de school het vertrouwen en de ruimte krijgen om leerlingen dit soort geweldige ervaringen te kunnen bieden.”

‘Crisis Committee’
Nieuw dit jaar was het “Crisis Committee”. De leerlingen in deze commissie wisten vooraf alleen het land dat ze moesten vertegenwoordigen, en het thema klimaatverandering. Tijdens de conferentie kregen ze telkens nieuwe informatie waar hun land op moest reageren. Zo werden de landen geconfronteerd met een afbrekend stuk ijs op Groenland, waardoor de Maladiven en Australië acuut een deal moesten maken over de opvang van klimaatvluchtelingen. Dit zorgde voor dynamische debatten en een grote uitdaging voor de leerlingen.

De komende weken wordt een nieuwe ploeg gekozen die de editie van 2019 gaat voorbereiden.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook