Weekblad deGouda digitaal
Schilderij van Pieter Pourbus

Een nieuwe Pourbus in Museum Gouda

Gouda – Museum Gouda voegt een recent ontdekt schilderij toe aan de tentoonstelling Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda. Het portret van een geestelijke is niet eerder aan het publiek getoond en is vanaf 17 april te zien bij de andere portretten.

Het schilderij werd recent op de Belgische kunstmarkt ontdekt. Het was bekend dat Pourbus dit portret in 1571 had geschilderd, maar decennialang was het zoek. Museum Gouda heeft het van de nieuwe eigenaar kunnen lenen om aan de tentoonstelling toe te voegen.

‘Het leven is angstig, niet anders’
Pourbus schilderde de 44-jarige geestelijke met een doodskop, een kruisbeeld en een open boek met daarop de tekst ‘ANXIA VITA NIHIL’. Dit Latijnse vers laat zich waarschijnlijk vertalen in de trant van ‘het leven is angstig, niets anders’. Het sluit het aan bij een Vanitasverbeelding zoals we die ook zien op het portret van François van der Straaten dat op de tentoonstelling hangt. Dat geldt ook voor de doodskop waar de geestelijke op wijst. Net als bij Van der Straaten symboliseert dit de eindigheid van het leven.

Pourbus toont zich in het portret een begenadigd schilder. Het gezicht van de geestelijke heeft afwisselend witglanzende en donkere delen die op knappe wijze diepte suggereren.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook