Weekblad deGouda digitaal

Goudazoekers viert jubileum

Gouda – Goudazoekers, een historisch avonturenproject voor de hoogste klassen van het basisonderwijs viert, zijn tienjarig jubileum. De tiende editie van het project wordt traditiegetrouw eind juni afgesloten met het uitreiken van de poorterdiploma’s. Geschat wordt dat sinds de eerste editie van 2007 ongeveer 2200 Goudse leerlingen met een poortersdiploma op zak lopen. In het najaar volgt een grote reünie met alle medewerkers van de afgelopen jaren. 

Goudazoekers is ontwikkeld als de jeugdvariant van het populaire Goudologie, de cursus stadsgeschiedenis voor Goudologie. De Bibliotheek Gouda, Streekarchief Midden-Holland, Museum Gouda, de Brede School en het Historisch Platform tekenden gezamenlijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van het programma.

Avonturen
Er werden vier thematische avonturen ontwikkeld waarin de kinderen met een gids op stap gaan. ‘De Stad, wat is dat?’ voert onder meer langs het stadhuis, de resten van het kasteel en de stadspoorten.  ‘De langste kerk en monnikenwerk’ doet de Jeruzalemkapel en de Sint-Janskerk aan en tijdens  ‘Zieken en zorgen’ gaat het over de sociale voorzieningen en geneeskunst van vroeger.  Bij elk avontuur verdienen de kinderen een munt, die ze tijdens een feestelijke slotbijeenkomst in Museum Gouda kunnen verzilveren voor een echt poortersdiploma. Tijdens de avonturen vertellen de gidsen korte pakkende verhalen, zijn er puzzels en opdrachten te maken en komen de kinderen een flink aantal personen uit het verleden tegen.

Historische figuren
Die personen uit het verleden, ‘de historische figuren’,  blijken een grote hit. Zoals de strenge weeshuismoeder, die de kinderen lakens laat vouwen op het weeshuisplein en geen genoegen neemt met broddelwerk.  Ook de misdadiger die op de kaak van het stadhuis staat (het balkon onder het klokkenspel) was al snel een blijvertje.  Naast deze personages komen ook stasdgeneesheer dokter Büchner, een poortwachter, monnik, kruidendeskundige en Heer Dirck van der Goude voorbij in de avonturen.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTV

Volg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook