Weekblad deGouda digitaal

Marktkoopman Wim Berkhout: ‘Ik ben denk ik de koopman die hier het langst staat’

Gouda – “Ik ben, denk ik, de koopman die hier het langst staat”, zegt Wim Berkhout. Al toen hij een jaar of dertien was, ging hij wekelijks met zijn vader mee. Nu is hij 65 en bouwt hij het marktleven langzaam af. Berkhout en zijn compagnon Edwin Struijk staan met een wagen van acht meter op de markt. Hier verkopen ze Hollandse en buitenlandse kazen en vleeswaren vers van het mes. De wagen heeft een uitbouw van ruim twee meter. Daarin wordt de grillworst ter plekke gegrilld.

Berkhout & Struijk zijn niet alleen in Gouda te vinden. Ze staan ook in Zwijndrecht, Moordrecht, en Rotterdam Overschie. “Ik doe het niet meer alleen. Edwin Struijk werkt mee, hij gaat het overnemen.”

Ponywagen
Al in 1948 begon de vader van Wim Berkhout met kaasverkoop op de markt. Direct na de lagere school kwam Wim bij zijn vader in dienst. In de avonduren haalde hij een vak diploma en naast zijn werk op de ma

rkt ging hij met een ponywagen langs de deur met de kaas. Lange tijd werkten ze vanachter een kraam. “Later zijn we overgegaan op een winkelwagen. Dat heeft zoveel voordelen. Je hoeft niet meer alles in- en uit te pakken, we hebben een magnetron, airco voor in de zomer, verwarming voor in de winter. Het is allemaal wat comfortabeler dan vroeger.” “We hebben veel vaste klanten; er zijn die al 20 tot 30 jaar komen. Ik wist precies wat mensen wilden hebben, dat ga je op een gegeven moment leren. Je hebt op een markt veel meer contact met klanten, dan in een winkel”, zegt Wim Berkhout uit eigen ervaring. “Vroeger heb ik ook winkels gehad, maar op de markt is een heel andere sfeer. Het is allemaal veel gezelliger dan in een winkel, alleen al door de contacten met je buren tijdens het uitpakken. De klanten komen voor een deel voor de gezelligheid, al moet je natuurlijk ook goede kwaliteit producten hebben.” Die gezelligheid en contacten zal Wim het meest missen als hij straks echt stopt met het marktleven.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook