Weekblad deGouda digitaal

Slijterij Victoria brengt je terug in de tijd

Gouda – Over twee maanden viert hij zijn 84ste verjaardag, maar dat is Jan Snaterse niet aan te zien. Fris en vrolijk staat hij achter de toonbank van zijn authentieke Slijterij Victoria in de Doelenstraat. “Klanten lopen hier binnen voor een fles, een praatje of een mop”, zegt hij en meteen schiet hem een mop te binnen. “Ik houd van humor”, glundert hij.

“Ome Jan is een knappe kerel. Schrijf je ’t op?”, vraagt een vaste klant die in onvervalst Gouds twee flessen bestelt. Jan Snaterse hoeft niet te vragen welke. Hij loopt naar één van de goed gevulde rekken en pakt er twee uit. Papiertje eromheen en op de achtergrond hoor je Jan zachtjes rekenen. Hier geen kassa, zelfs geen rekenmachine en al helemaal geen pinautomaat. Alles ademt de sfeer van minstens vijftig jaar geleden.

Zijn ouders zijn de slijterij in 1925 begonnen, eerst in een straat vlakbij. Toen Jan Snaterse zes jaar was, verhuisden ze naar de Doelenstraat waar ze in een voormalige manufacturenzaak de slijterij voortzetten. De kassa en de toonbank die in dat winkeltje werden gebruikt, staan er nu nog steeds. De vele biersoorten staan in de stellingen waar vroeger de lappen stof  lagen.

Exota
Jan was vijftien jaar toen hij volledig in de slijterij kwam werken. “Ik ging bestellingen wegbrengen. Limonade naar cafés en kruideniers, allemaal op de bakfiets. Ik heb tonnen gesjouwd. We verkochten in hoofdzaak limonade: Gazeuse en Exota in beugelflessen, en maar een paar merken bier.” De winkel mag er dan authentiek uitzien, de producten die worden verkocht zijn helemaal van deze tijd. Het bierparadijs van Jan Snaterse telt ongeveer 400 verschillende biersoorten, waaronder vijf smaken Gouds bier.  Zelf drinkt hij al veertig jaar geen druppel meer, nadat hij op zijn 43ste een maagbloeding kreeg. “Roken doe ik ook al tien jaar niet meer. Ik  houd geld over”, lacht hij.

Hobby
Jan staat voor zijn plezier achter de toonbank. “Ik doe het echt voor de hobby. Je bent onder de mensen.” Dat is belangrijk voor hem, zeker sinds zijn vrouw, “m’n meissie” 2,5 jaar geleden is overleden. “Als die er niet meer is, moet je onder de mensen zijn.”  Het is dat hij al bijna 84 is, maar hij zou de winkel best nog eens anders willen inrichten. Met nog meer authentieke details, en meteen begint hij beeldend te vertellen hoe een slijterij er volgens hem moet uitzien. Maar ook zonder dat alles is de winkel in de Doelenstraat het bekijken waard. De winkel is nog twee dagen per week geopend; op vrijdag en zaterdag vanaf 10.00 uur is Jan Snaterse achter zijn toonbank te vinden.

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook