Weekblad deGouda digitaal

Wereldwijsnormaalschool

Goed idee van het CDA om te pleiten voor meer hbo-opleidingen in Gouda. Maar waarom vooral zorg en techniek? Ik pleit voor een wereldwijsnormaalschool. In Gouda Oost is een vrolijke veelkleurige wereldwijsschool. Laten we dit voort-zetten en er een hbo-opleiding bij doen. Vroeger heette de voor-loper van de kweekschool, later de -pedagogische academie, de normaalschool. Ik kan het weten, want mijn groot-moeder heeft die gevolgd, samen met acht broers en zussen van de 18 kinderen uit het gezin. Maar liefst negen -kinderen naar de -pedagogische academie, de verklaring is -eenvoudig. Alleen voor de eerste drie kinderen op de normaalschool moest je schoolgeld -betalen, de volgende zes kregen gratis onderwijs en dat was natuurlijk zeer welkom bij zo’n groot gezin.

Onderwijs heeft weer toekomst. Er is nu al een tekort aan leerkrachten voor het basisonderwijs en de salarissen gaan stijgen. Dat geeft het vak ook meer status, waardoor hopelijk ook meer jongens, die hier (nog) meer aan hechten, weer dit vak gaan kiezen. En zou het niet fijn zijn als er ook flink wat jongens met -Marokkaanse wortels het onderwijs in gaan? Dat kunnen goede rolmodellen worden. En al die nieuwe leerkrachten hebben heel wat vaardigheden in huis om hun eigen kinderen ook goede toekomst-mogelijkheden te -bieden.

Een innovatieve pedagogische academie, waar de studenten leren met een minimum aan inspanning de -administratieve taken te vervullen zodat er maximaal ruimte ontstaat voor de contacten met de leerlingen en de ouders. Een academie met aandacht voor alle religies en pedagogische stromingen.

Goed voor de levendigheid in de stad als er veel -studenten rondlopen en de boel een beetje op stelten zetten. Om te -beginnen natuurlijk met doldwaze halloweenfeesten, de hele stad lekker volgeplakt met evacuatieposters. Effe wennen voor de -brave broeders van de ChristenUnie en SGP. Zouden die mannen ooit jong geweest zijn? En nu maar hopen dat er na de verkiezingen geen christelijke wethouder voor Onderwijs in Gouda komt. Liever iemand die de bijzondere scholen stimuleert om zich om te vormen tot wereld-wijze scholen waar iedereen terecht kan.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook