Weekblad deGouda digitaal

Poëziewandelroute met gedichten van Henk Kooijman in Haastrecht

Haastrecht – De bekende landschapsdichter Henk Kooijman (1928 –  1988) werd geboren in Haastrecht, waar hij tot 1972 zou blijven wonen. Zijn zwerftochten door de polders en de dorpen in de Krimpenerwaard vormden gedurende zijn hele leven de inspiratie voor gedichten. Kooijman ervoer het landschap, de weiden, de wolken en het licht als bezield, als iets dat het menselijk verstand te boven gaat.

Hij was als geen ander in staat het uiterlijk landschap te rijmen met een innerlijke wereld.
Vanaf 4 september en gedurende de hele maand september hangen 20 gedichten van Kooijman op de ramen aan de Hoogstraat in Haastrecht. Tussen Museum Paulina Bisdom van Vliet en het einde van de Hoogstraat richting Oudewater leest de wandelaar een doorsnede van zijn Haastrechtse en Krimpenerwaardse gedichten. Een mooie manier om Kooijman te leren kennen of de kennismaking te hernieuwen, op de plek waar zijn gedichten tot stand kwamen.

Na het overlijden van de dichter werd in 2009 een bloemlezing met meer dan 600 gedichten uitgebracht: Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee. In 2012 werd aan zijn voormalig woonhuis een plaquette geplaatst. De poëzie van Kooijman is echter vandaag de dag in zijn geboortedorp niet terug te vinden. Vandaar dit monumentje in de vorm van een poëtische dorpswandeling. De gedichten van  Kooijman verdienen in Haastrecht een blijvende plek! Deze wandeling met gedichten is een eerste stap in die richting.
De wandelroute DORPSBEWONER met gedichten van Henk Kooijman is een initiatief van oud polderdichter Corie Grootendorst, vormgever Emmy van Harskamp, Peter Visser en Nelie Gerritsen van het Van den Akkerfonds, die de poëzie van Henk Kooijman een warm hart toedragen. De uitvoering van de route werd mogelijk gemaakt door het Van den Akkerfonds, de Krimpener kunstwaard en particulieren.

Alle gedichten in de wandelroute zijn afkomstig uit de verzamelbundel ‘Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee’. Het Groene Hart in 654 gedichten door Arjen Struik.

Foto: www.ronaldvandenboogaard.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl