Weekblad deGouda digitaal

75 jaar bevrijd: terugblik op ‘gezinsleven’ in verschillende Jappenkampen

Gouda – Op 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat Indonesië is bevrijd. De familie Mobach,  bestaande uit Jaan Willem Mobach, zijn vrouw Johanna en hun zes kinderen, verblijft tijdens de tweede Wereldoorlog drieënhalf jaar van elkaar gescheiden in verschillende Jappenkampen op Java waar ze gruwelijke dingen meemaken. Wat voor de kinderen begon als een onbezorgde jeugd in Djokjakarta, ontaardde in een nachtmerrie die tot op de dag vandaag wordt herbeleefd. Hun ervaringen mogen door volgende generaties niet worden vergeten.

Bijzonder genoeg overleven de leden van het gezin Mobach de verschrikkingen en worden ze na de bevrijding herenigd. Zoon Jan Mobach hield een dagboek bij ‘Als leven niet mag’. Hierin blikt hij terug op zijn puberteit tijdens de Japanse bezetting van Java. Ook vader Jaan Willem heeft zijn herinneringen opgetekend in ‘Gevangene van Nippon’. Deze twee documenten vormen de basis van het boek ‘Het geluk te overleven’, geschreven  in het kader van de 75-jarige bevrijding door Daan Fousert.

Presentatie
Daan Fousert presenteert en overhandigt het boek zondag 16 augustus tijdens een besloten familiebijeenkomst aan Jan (92 jaar) en Annie Mobach (82 jaar). Beiden wonende te Gouda. De presentatie vindt plaats om 14.00 uur in het Best Western Hotel te Gouda.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl