Weekblad deGouda digitaal

75 jaar: van bevrijding tot het einde van de vrijheid

Gouda – In 1945 werd ons land van onze bezetter bevrijd en 75 jaar lang konden we volop genieten van de vrijheid die ons vijf jaar ontnomen was. Nu, in 2020 hadden we niet kunnen voorzien dat de vrijheid ons weer ontnomen zou worden. Het grote verschil is dat onze vrijheid tijdens de oorlog door de bezetter ontnomen werd en nu door een vooralsnog ongrijpbare agressor. Een dodelijk virus dat in de volksmond wordt aangeduid als corona.

Wat zijn de verschillen als het over vrijheid gaat?
1945:
Het woord bezetter geeft al aan dat vrijheid moest worden ingeleverd. Elk volgend jaar in de oorlog nog meer. De pers werd steeds meer de mond gesnoerd en alleen geheime berichtgeving bood nog enige vorm van communicatie.
2020: Zoals Hitler veroverde ook corona de landen één voor één. Niet vanuit het oosten maar vanuit het zuiden. De bezetting gaat nog sneller maar de pers wordt daarentegen ongemoeid gelaten. Beter gezegd, de pers werd juist ingeschakeld om de bevolking over de opmars te informeren.

1945: Gaande de oorlog werd de bevolking steeds meer gedwongen binnen te blijven. Er was angst voor de vijand die mannen oppakten om in de Duitse oorlogsindustrie te werken, die je als ondergrondse dreigde te doden of die gewoon een bom op je kop gooide. Steeds minder mensen durfden de straat op.
2020: Het duurde slechts enkele weken en toen lag Nederland plat door de corona dreiging. Het verschil is dat het juist de regering was die opdracht gaf om binnen te blijven. Maar ook nu speelt de doodsbedreiging de belangrijkste rol. Er komt nu geen wapentuig aan te pas maar in de plaats daarvan het geniepig virus corona. En dat zaait eveneens voor grote angst. Gevolg: bijna even stille straten als in de oorlog.

De bevrijders hebben tijd nodig
1945:
Hitler moest eerst de Sovjet Unie en de Verenigde Staten zo tergen, dat zij in actie kwamen om Europa en dus ook ons land te bevrijden. Nederland zat 5 jaar gevangen en opgesloten. Het aantal doden en gewonden was niet meer te tellen. Na 4 jaar kon de invasie in Normandië beginnen en pas in 1945 werd Nederland bevrijd.
2020: Bijna vanaf de eerste dag van de corona bezetting wordt wereldwijd gezocht naar een middel om ons er van te bevrijden. Tientallen laboratoria zijn op zoek naar het juiste vaccin. En als het dan gevonden wordt moet de productie nog opgestart worden. Tot dat iedereen de zo gewenste prik heeft gehad is het dus wachten op de bevrijding.

1945: De landen waren in 1940 nog niet zo mondiaal verweven als nu maar kwaadaardige leiders zagen toch kans om het tot een wereldoorlog te brengen. Door hun gruwelijke gedachtengoed werden deze leiders verantwoordelijk voor miljoenen slachtoffers en lieten zij uiteindelijk een volledig ontregelde wereld achter. Van een economie was nauwelijks nog sprake. Het positieve was wel dat we onze vrijheid weer terug hadden gekregen.
2020: Van kwaadaardigheid van mensen lijkt bij het optreden van het corona virus geen sprake ook al hebben sommige presidenten daar een andere mening over. In 2020 is de mondialisering optimaal en staat corona niets in de weg om snel door te stoten. Het aantal slachtoffers zal de tweede wereldoorlog wel niet benaderen. Als we ons echter realiseren hoeveel mensen hun baan kwijt raken, ondernemingen failliet gaan, hele groepen in armoede geraken, niet volledig herstellen of overlijden dan komen we wereldwijd in de miljoenen terecht. Corona ontneemt levensvreugde en levensvrijheid.

Hoe groot is de veerkracht als we weer bevrijd zijn?
1945:
Nederlanders waren zo blij dat zij hun vrijheid hadden teruggekregen dat er een explosie van positieve energie ontstond. Het verschil tussen een hongerwinter en weer over voedsel kunnen beschikken was groot. Om te voorkomen dat in Europa weer ruzie (denk oorlog) zou ontstaan werd de Marchallhulp georganiseerd, waardoor gelijk met de wederopbouw kon worden begonnen, zelfs in het land van de agressor. Zwarthandel werd de kop ingedrukt doordat de minister van financiën, Pieter Lieftinck, al het in omloop zijnde geld ongeldig verklaarde en iedereen een “tientje” gaf om weer te starten. Terugkijkend weet iedereen dat die wederopbouw geslaagd is. Hoewel, er is nog steeds huizentekort.
2020: In Nederland verkeren we nog steeds in een zelfverkozen vrijheidsberoving. Het begrip zelfverkozen moet je dan wel zien als opgelegd door de overheid en uit angst dat we door corona besmet worden. Net als in 40-45 snakt iedereen naar vrijheid terwijl we ook nu nog niet weten wanneer de bevrijdingsinvasie plaats zal vinden. Daarvoor moet eerst het juiste vaccin landen en liefst niet in Normandië maar bijvoorbeeld in Scheveningen. De wederopbouw zou best eens net zoveel energie kunnen vergen als in de jaren na de oorlog. Het positieve nieuws is dat we dat dan weer in vrijheid kunnen doen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl