Weekblad deGouda digitaal

Al 41 jaar ‘Koninklijke tapijten’ in Goudse winkel

Gouda – Behrouz Nasseri leidt een ouder echtpaar in zijn winkel rond en laat hen de verschillende modellen tapijten zien. De klanten komen uit Veenendaal en zijn zichtbaar geïnteresseerd: “We nemen de maten op en komen de volgende keer langs”, zegt de man beslist voor zij de winkel uitstappen. Het is geen unicum, liefhebbers uit heel Nederland bezoeken de winkel Perzische Tapijten Tabriz aan de Zeugstraat. Behrouz: “Ik beschouw het als een bijdrage aan de maatschappij. Met Oosterse tapijten wordt een huis sfeervol, rijker, warm en aangekleed”.

Het gesprek vindt plaats aan een klassieke salontafel, de rijk geïllustreerde tapijten aan de muren op de achtergrond. Bij een kop thee met cake legt Behrouz uit waarom hij Tabriz en Isfahan voert in de naam boven de etalage. “Isfahan was vroeger de hoofdstad van Perzië. Daar woonde de koning (Sjah) en werden koninklijke tapijten gemaakt”. Tabriz blijkt de stad te zijn waar de prins woonde, dus werden ook daar uitstekende tapijten geknoopt. Die koninklijke kwaliteit vind je dus niet alleen terug in de naam, maar is ook een van de handelsmerken van de Goudse winkel.

Vaste klanten
Behrouz’ liefde voor het Perzische tapijt gaat lang terug, tot de tijd waarin hij rechten studeerde in Nederland. “Tijdens mijn studie was ik al betrokken met tapijten, toen al stond ik ingeschreven als handelaar”, vertelt hij. Een tijd lang had hij geen eigen winkel, dan viel hij geregeld in bij een van zijn collega’s, als zij langere tijd op vakantie gingen bijvoorbeeld. Toen Behrouz in 2005 de winkel aan de Zeugstraat overnam, wist hij dan ook van de hoed en de rand. Vaste klanten vertelden hem steevast over diens goede reputatie: “Het is altijd een goede zaak geweest, zeiden klanten me. De zaak had betekenis in de regio”.

Populair
En nog altijd brengen Perzische tapijten veel liefhebbers op de been. Behrouz denkt dat dit komt door de veelzijdigheid van het tapijt: “Ook interieurarchitecten geven vaak het advies: gebruik Perzische tapijten, omdat dat past bij een moderne en klassieke inrichting”. De winkelier voorziet klanten in de winkel graag van advies. Over kleurstellingen en sfeer bijvoorbeeld. Over de verschillende patronen en de gebruikte materialen, zoals wol en zijde.

Een model dat het op dit moment goed doet is de moderne Kelim. Dit is een scherp geprijsd tapijt dat populair is bij jongeren en dat je veel ziet in het interieur van kledingzaken en schoenenzaken. Het is gemaakt van hoogwaardige schapenwol en wordt vaak uitgevoerd in de kleuren roze, rood, ivoor, blauw en groen. Een nog relatief nieuw fenomeen zijn de Perzische tapijten uit India. In het Aziatische land liggen het arbeidsloon en de materiaalkosten lager en worden traditionele tapijten onder Perzische naam geknoopt. De kwaliteit is bijna net zo goed en de prijs scherp, licht de tapijthandelaar toe. Maar het land maakt meer: “Ook designtapijten uit India zijn in opkomst de laatste jaren. Ze hebben een mooie kleursamenstelling, goede kwaliteit en zijn betaalbaar. Ze zitten een beetje tussen modern en klassiek in”, verklaart Behrouz de stijl.

Tapijten Gouda
Particulieren, bedrijven en instellingen in en rond Gouda weten de tapijtenwinkel van de Iraanse Nederlander goed te vinden. Behrouz vertelt niet zonder trots over de exemplaren die hij voor de trappen in Arti Legi heeft mogen leveren. De winkelier is ook zeer enthousiast over de stad waarin zijn winkel staat: “Er komen regelmatig toeristen de winkel binnen en dan vertel ik ze hoe mooi de stad is”, zegt hij lachend. En hier binnenlopen doe je graag; de sfeer is er gastvrij, ontspannen en hartelijk. ‘Kom gerust nog eens thee drinken’, drukt de man me bij vertrek op het hart.

Tabriz
Zeugstraat 72
2801 JD Gouda
0182 529 870

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl