Weekblad deGouda digitaal

Balletschool Marcella Gouda: valt dans onder cultuur of sport?

Gouda – Marcella, eigenaar van Balletschool Marcella, wil snel duidelijkheid over wanneer de balletlessen weer kunnen worden hervat. Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn. Voor de ruim 3000 ballet- en dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen ballet- en dansscholen weer open en in de andere gemeente niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de ballet- en dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet.

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Marcella zegt het nog niet te weten, want de ballet- en danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. “Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de balletschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen” stelt de balletdocent.

Wel dansen op school, niet in de dansschool?
Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden krijgen de kinderen bij Balletschool Marcella nu buiten les. “Buiten dansen is natuurlijk leuk en de leerlingen vinden het heel fijn elkaar weer te zien, maar ik heb geen eigen terrein en sta dus in de openbare ruimte. En dat kan soms tot problemen leiden. Bovendien heb je voor ballet toch een goede vloer nodig. Het is nu heerlijk weer, maar dat kan natuurlijk omslaan. Dus veel liever geef ik weer in mijn eigen goed geventileerde zaal les. Buiten dansen is verre van ideaal.”

Dansles veiliger dan boodschappen doen
Samen op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Marcella veiliger dan boodschappen doen. Marcella is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin ze lesgeven.” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan” aldus Marcella. “In ieder geval moet op 1 juni weer gestart kunnen worden met de kinderlessen.”

Foto: Wennepen fotografie

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl