Weekblad deGouda digitaal

Begraafplaats IJsselhof verwaarloosd

Gouda – De meeste mensen komen -gelukkig- niet al te vaak op onze lokale begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk. Kom je er wel, dan ben je waarschijnlijk niet als eerste bezig met de aankleding en het onderhoud van het terrein.

Via een tip kreeg onze redactie te horen dat het onderhoud en aanzicht van de tuin die de begraafplaats omvat nogal te wensen overlaat. We namen een kijkje.

Tijdens mijn rondwandeling is direct duidelijk wat bedoeld wordt met het achterstallig onderhoud.

Tussen de witte kiezelstenen van veel paden komt onkruid en mos tevoorschijn. De beplanting langs de paden tiert welig, wat op zich mooi kan zijn: hoe groener hoe beter. Ware het niet dat er veel onkruid tussen staat. In één perkje staan de brandnetels letterlijk een meter hoog.

Sommige bankjes, bedoeld als rustpunt of plek van bezinning, zijn groen uitgeslagen. Bij andere is de verf ervan afgebladderd.

Artikel gaat verder na de foto

Waardigheid in het geding
Het geeft me het gevoel dat de waardigheid, die een begraafplaats zou moeten uitstralen naar de overledenen die er een laatste rustplaats hebben gekregen, in het geding is. Evenals het respect naar de nabestaanden, die op deze plek komen om hun geliefden te gedenken.

Winst van 7,8 miljoen
Het beheer en onderhoud van de IJsselhof is sinds 2006 in handen van uitvaartorganisatie Yarden. Uit de jaarrekening van Yarden blijkt dat het bedrijf in 2020 een winst heeft gemaakt van 7,8 miljoen euro. Financieel lijkt er geen belemmering te zijn voor een degelijk onderhoud van de IJsselhof.

Overigens werd zeer recent bekendgemaakt dat Yarden per 2 augustus jl. officieel is overgenomen door uitvaartorganisatie Dela. Of deze overname gevolgen heeft voor de IJsselhof zullen we nader onderzoeken.

Contract met Yarden voor 40 jaar
Ondertussen vragen wij ons af wat de ervaringen zijn van de inwoners van Gouda ten aanzien van de (verdere) dienstverlening van Yarden. Wil je reageren, mail dan naar redactie@degouda.nl

 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl