Weekblad deGouda digitaal

Nieuwe bestemmingsplan Turfmarktkerk heeft het niet gehaald: wat nu?

Gouda – Deze week stelde de Raad van State het bezwaar van omwonenden van de Turfmarktkerk in het gelijk; het nieuwe bestemmingsplan voor de kerk moet deels terug naar de tekentafel. Maar, wat betekent dit eigenlijk voor de gemeente en wat voor de eigenaar van het kavel van de kerk? Op deze en andere vragen zochten wij antwoord.

Wat is het probleem? Het kavel van de voormalige kerk heeft eind 2019 een nieuwe bestemmingsplan gekregen. Daarop staat een bebouwd vlak ingetekend, waar straks een gebouw mag staan, met daaromheen vrije ruimte. Die is aan de ene kant van het ‘gebouw’ 5 meter, aan de andere kant 3 meter. Omwonenden hebben daar bezwaar tegen gemaakt bij de rechter, omdat zij het te dichtbij, en dus inbreuk vinden op de privacy. Maar belangrijker nog; waarom die twee van elkaar verschillen is niet goed onderbouwd. De uitspraak gaat ook over het mogelijk maken van bouwen op het voorterrein, wat tot nog toe een parkeerplaats was. Ook hier schort het aan de motivering.

Waarom is het niet goed onderbouwd? Daarvoor gaan we terug naar 2019. Het bestemmingsplan moest eind 2019 met ongekende haast door de gemeenteraad worden geloodst. Zou dat niet voor 2020 gebeuren, dan kwam de termijn van het zogenoemde ‘voorbereidingsbesluit’ te vervallen. Gevolg: het oude bestemmingsplan zou vanzelf weer van kracht worden. Een doemscenario voor het College, die het plan zo graag zag veranderen. Die haastige spoed heeft natuurlijk een keerzijde en die wordt met deze uitspraak zichtbaar.

Wat zijn de gevolgen van de uitspraak? De rechter heeft de gemeente nu gevraagd om deze twee beslissingen beter te onderbouwen. Daarvoor krijgt de gemeente een half jaar de tijd. Eigenaar Khalid Boutachekourt vertelde in een reactie dat de situatie voor hem veel onduidelijkheid met zich meebrengt. Want, wat gebeurt er als de gemeente niet binnen de 26 weken handelt? Wordt dan het oude bestemmingsplan weer van kracht? Ook zet hij vraagtekens bij het kunnen verhalen van planschade. Die wordt veroorzaakt door het veranderen van het bestemmingsplan, waardoor de bouwmogelijkheden verkleind worden.

Hoe zit het bij het College van B&W? Het College moet zijn huiswerk overdoen, het blijkt nu deels broddelwerk. Verantwoordelijk wethouder Rogier Tetteroo heeft een betere onderbouwing nodig, waarvan hij ook de gemeenteraad kan overtuigen. De gemeenteraad diende bij de vaststelling van het bestemmingsplan, in december 2019, al een motie van treurnis in. Dat was omdat zij de stukken zeer laat kregen toegestuurd. Vervolgens werden op de valreep nog meerdere aanpassingen doorgevoerd. Zij zal dus niet staan te trappelen om dit bestemmingsplan opnieuw in behandeling te nemen. Er wachten de wethouder moeilijke debatten.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl