Weekblad deGouda digitaal

Bevolkingsregisters van Midden-Holland terug op Vele handen

Gouda – Vorig jaar werden de 5000 persoonskaarten van de Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Gouda kwamen en in Vluchtoord Gouda verbleven via het online platform Vele Handen ontsloten. Binnen 3 weken waren alle gegevens geïndexeerd en twee weken later was alles ook nog eens gecontroleerd! Dit beviel het Streekarchief zo goed dat zij met een grotere uitdaging terug is op Vele Handen, namelijk het indexeren van de bevolkingsregisters van Midden-Holland!

Bijna 100 jaar registratie en duizenden te indexeren scans van bevolkingsregisters
Welgeteld 518 inventarisnummers met ruim 100 000 scans van 24 (voormalige) gemeentes uit de periode 1825 tot circa 1930 moeten digitaal doorzoekbaar worden gemaakt. Kortom, een megaklus! Het bevolkingsregister is een onmisbare bron voor mensen die bezig zijn hun familiegeschiedenis in kaart te brengen, en dat onderzoek wordt steeds meer vanuit huis gedaan. Het bevat de volgende gegevens: naam en voornaam, geboorteplaats en – datum, burgerlijke staat, relatie met het hoofd van het gezin, godsdienst, beroep, vorige woonplaats, datum van vestiging in de nieuwe woonplaats, datum van vertrek en bestemming. Hiermee geven ze een interessante kijk in het leven van de voorouders uit de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw!

Join the crowd!
Lijkt het u leuk om een handje te helpen? Wij kunnen uw hulp bij deze megaklus in ieder geval goed gebruiken. Op dinsdag 10 december vindt van 14:00-16:00 uur een startbijeenkomst plaats in de Steenlandzaal in de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20, Gouda). U krijgt dan uitleg over het online platform Vele Handen en over het project. Ook kunt u mede-vrijwilligers ontmoeten en we gaan gezamenlijk starten met het invoeren van de gegevens van de bevolkingsregisters. Heeft u de beschikking over een laptop? Neemt u die dan mee. Koffie en thee krijgt u van het Streekarchief aangeboden. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via velehanden@samh.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl