Weekblad deGouda digitaal

Bewoners aan zet bij terugdringen woninginbraken

Gouda – Het aantal woninginbraken tijdens de kerstperiode is met succes teruggebracht van ruim twintig in 2014, naar één (en twee pogingen) tijdens de afgelopen kerst. Dat was het resultaat van een enorme politie-inzet binnen het project Basta, maar ook van extra oplettendheid van de Gouwenaars zelf. Alleen als dat laatste vastgehouden kan worden, kan er volgens de politie een grote slag worden gemaakt in het structureel terugdringen van woninginbraken.

De politie trok tijdens het project Basta alles uit de kast, niet alleen om het aantal inbraken te beteugelen, ook om een schokeffect teweeg te brengen bij de bewoners. Zij moesten weten dat ze kunnen bijdragen aan extra veiligheid door sneller 112 te bellen bij verdachte situaties, en zelf hun verantwoordelijkheid te nemen door goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen aan te brengen en door te zorgen voor verlichting in donkere poortjes. Die boodschap blijft ook na deze actie actueel, zo bleek maandag tijdens het persgesprek met de politie. De politie alleen kan het verschil niet maken. “Ik kom nog te vaak achtergangen tegen met nul verlichting. Wij kunnen er niet zelf de lampjes op gaan hangen en we kunnen niemand verplichten een poort te verlichten”, zei Anouk Veenstra, teamchef politie Gouda. Om echt een slag te kunnen maken is volgens Veenstra de inzet van woningcorporaties, bewoners, gemeente en bedrijven nodig.

‘Woninginbraken kunnen structureel omlaag’

De operatie Basta  voorzag in extra mankracht, politiehelikopters die de wijken in het licht zetten,  lichtjeeps die hetzelfde deden en matrixborden langs de wegen waarop bewoners werden opgeroepen verdachte situaties te melden via 112.  Daarnaast kregen hondenbezitters een cursus in het signaleren van verdachte situaties en werden buurt whatsappgroepen ingeschakeld. De actie heeft ook opgeleverd dat de schroom om 112 te bellen is verminderd, zei Lodewijk Stolk van de politie. De afgelopen weken is er meer gemeld.

Anouk Veenstra:  “We kunnen een nog veel grotere slag maken. Met meer creatieve maatregelen, meer licht en meer meldingen via 112 kan het aantal woninginbraken structureel omlaag.”

 

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl