Weekblad deGouda digitaal

Binnenkort is de ambachtsschool bewoond

Gouda – Oude monumentale gebouwen vanbinnen omtoveren tot iets heel nieuws gebeurt in Gouda regelmatig. Denk daarbij aan de lichtfabriek en het weeshuis. Op dit moment ondergaat de ook de voormalige ambachtsschool aan de Graaf Florisweg een metamorfose.  

De lokalen in de voormalige school zijn omgebouwd tot 64 appartementen en in de oude gymzaal komen drie eengezinswoningen. Wanneer de oplevering precies is, kan de aannemer nog niet zeggen, alleen dat dit rond de bouwvak zal zijn.

Verrassingen
Voordat de grote verbouwing begon, zijn ze eerst ruim een half jaar bezig geweest met asbestsanering . Vorig jaar mei is de bouw dan echt begonnen. Alle tekeningen van het gebouw staan nog op blauwdruk en niks is digitaal, daardoor zijn er wel wat constructieve verrassingen naar boven gekomen. “In elke gevel die we open zaagden of hakten, zat wel iets wat niet op de tekening stond en wat weer voor een verrassing zorgde. Dit hebben we altijd wel op kunnen lossen in samenspraak met monumentenzorg en een constructeur’’, vertelt uitvoerder Rutger de With.

Het rijksmonument uit de jaren dertig moet zijn oude elementen behouden. Vooraf hebben planontwikkelaars, architecten en monumentenzorg, samen besloten welke onderdelen behouden moeten blijven en welke vervangen mogen worden.

Oude spullen
Naast dat ze tijdens de verbouwing op technisch gebied verrassingen zijn tegengekomen, waren er ook spullen uit de oude school aanwezig. ‘’We zijn tijdens de bouw wel  wat kleine leuke onderdelen tegen gekomen die van oudsher gebruikt werden op de school. Voorbeelden hiervan zijn oude rapporten, toetsen, lessenaars  en andere onderdelen die je in een technische school tegenkomt’’, aldus Rutger de With.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl