Weekblad deGouda digitaal

Boerin op Sokken | Deel 20 | Wie is Jacob?

Ze wiebelt met haar tenen, wrikt met haar voeten. Het kraakt en schuurt, minutenlang. Maar het lukt! Golda, de kaasboerin laat haar klompen achter zich en gaat op in het mooie Gouda. 

Boerin op Sokken, deel 20 | Wie is Jacob?

Hij lispelt en spettert spuugjes: “Zó … dus jij bent Golda?” Zijn pijpje draait om zijn as en komt weer keurig netjes met de kop omhoog op zijn oorspronkelijke plek.
“Weet je eigenlijk wel wie ik ben?” Uitdagend kijkt hij haar aan, begint vervolgens onbedaarlijk te lachen en verdwijnt in zijn sobere kloffie om de hoek van de Sint Jan.

Golda schrikt op uit haar gedachten en kijkt naar Dick. Hij rolt een bolletje klei vakkundig uit tot een platte sliert.
“Dat deden de kinderen hier vierhonderd jaar geleden al. En dan in een razend tempo. In de straten van Gouda, rond de Nieuwehaven en de Raam, stikte het van de pijpenmakers. Ze voorzagen hun pijpen van hun ‘handtekening’, een merkje. Daaraan zag je: dit is een echte ‘Jan Willemszoon Bruggen’. Of een ‘Ysak van den Broek’. Als ze een grote hoeveelheid pijpjes hadden gemaakt, brachten ze die voorzichtig naar de ovens van pottenbakkers, aan de rand van de stad.”
Golda kijkt naar het grote boekwerk op tafel, waarin nog steeds allerlei Goudse pijpenmerken terug te vinden zijn. Ondertussen werkt Dick met een mal verder aan zijn ontwerp.
“En echte Gouwenaars wisten het, hè?”, klinkt zijn stem waarschuwend. “De stelen van de pijpjes waren hard en slecht voor je gebit. Dat zie je heel duidelijk terug bij de straatjongen, die is opgegraven in de Sint-Janskerk. Zijn tanden zijn helemaal uitgesleten op de plek waar hij zijn pijp vasthield.”
Ja, dat had Golda gezien. Zijn levensverhaal, zijn schedel met gebit én zelfs de pijpjes, zijn uitgestald in een van de vitrines in de Sint-Janskerk. Tuurlijk wist ze wie hij was. Jacob, de straatjongen!

Ze staat weer met beide benen in het nu. Boven haar weet ze het pittoreske kaasmuseum, maar vandaag is ze niet verder gekomen dan de eerste, gastvrije verdieping van de Goudse Waag.
Met een kleipijpje in haar mond laat ze het historische pand achter zich. In haar kielzog het internationale gezelschap, dat vanmiddag ook aan Dicks’ lippen hing. Samen volgen ze spontaan de Goudse kleipijpenwandeling. Op naar Jacob!

– Caroline Wammes

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl