Weekblad deGouda digitaal

Boerin op Sokken | Deel 21 | De kaasboerin

Ze wiebelt met haar tenen, wrikt met haar voeten. Het kraakt en schuurt, minutenlang. Maar het lukt! Golda, de kaasboerin laat haar klompen achter zich en gaat op in het mooie Gouda. 

Boerin op Sokken, deel 21 | De kaasboerin

Als het ochtendgloren de stad bereikt, is de Goudse Markt al ondergedompeld in verwachtingsvolle bedrijvigheid. Golda kan niet langer wachten. Ze schiet uit haar klompen, op zoek naar Willem. Hij zal wel druk zijn met de voorbereidingen van de eerste Goudse kaasmarkt. Grote ronde kazen van zo’n vijftien kilo per stuk worden op pallets gelegd. Aan de voorzijde van het stadhuis steken de gele, rode en blauwe vlag scherp af tegen de ijlblauwe lucht. Bij het schavot schittert de imposante rood-witte streep met goudgele sterren. Golda’s hart vervult zich met onvervalste trots.

Ze schrikt op van een ferme klap op haar schouder.
“Zo meisje, het gaat weer beginnen!”, glundert Willem. Naast hem staat Cees en om hen heen de kaasmakers, de spreekstalmeester, onderhandelaars, kaasmeisjes, eigenlijk iedereen die bij de kaasmarkt betrokken is. “Wat een feest om jullie allemaal weer te zien”, lacht Golda.
“Ik heb er zó’n zin in!”
“We nemen even pauze”, zegt Willem, “kom je mee?” Zijn hand op haar rug geeft haar een zacht zetje. In optocht vertrekken ze naar de Nieuwe Markt. Tot haar verbazing hangt er een groot kaasdoek over haar evenbeeld. Daarnaast staat Ineke, uit wiens handen ze ooit is ontstaan. Golda wordt tegenover zichzelf geplaatst, alle anderen zoeken een plekje om haar bronzen alter-ego.

“Ik ben geen man van veel woorden”, begint Willem. Hij slikt een paar keer voor hij verder gaat. “Goudse kaas. De kaasmarkt. Wereldwijd bekend. Maar waar ligt de oorsprong? Precies! Bij de kaasboerin. Ze verdient een standbeeld, geen twijfel mogelijk. Maar Golda, jij bent veel te nieuwsgierig om stil te staan. Dus ga en geniet van je stad met alles wat deze te bieden heeft. Jouw alter-ego neemt vanaf nu je plekje op het voetstuk in.” Hij overhandigt Golda een paar fonkelnieuwe houten klompen. Tegelijkertijd verwijdert Ineke het kaasdoek van haar spiegelbeeld en tegenover haar staat … de kaasboerin. Zoals altijd, kin omhoog, intens tevreden.

Ontroerd stapt Golda in haar nieuwe klompen en werpt een laatste blik over haar schouder. Zag ze daar nu een knipoog?

– Caroline Wammes

 

Dit is alweer de laatste aflevering van de Kaasboerin. Ze heeft het Gouda laten zien, waar we trots op mogen zijn! Wilt u nog meer lezen van Caroline Wammes? Zij heeft een heerlijke feelgood roman geschreven, ‘Los Zand’. Dit boek is te koop bij de boekhandel en online.

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl