Weekblad deGouda digitaal

Boerin op Sokken, deel 4 | Feest

Ze wiebelt met haar tenen, wrikt met haar voeten. Het kraakt en schuurt, minutenlang. Maar het lukt! Golda, de kaasboerin laat haar klompen achter zich en gaat op in het mooie Gouda. 

Boerin op Sokken, deel 4 | Feest

boerin-op-sokken

Beeldend kunstenaar: Ineke van Dijk.

De stad staat in ruststand vandaag. Ook Golda kan even ontspannen na de drukke zaterdag, waarop ze altijd net een beetje meer haar best deed. De lach iets breder, de heupen iets wulpser, de kaas een tikkie hoger.

Ze had een klein wandelingetje wel verdiend. Met een kort intermezzo bij ‘Zoet en Zalig’, bedacht ze verheugd. Heerlijk wegdromen naar wat ooit was: de kinderen van het weeshuis struikelend over je uitgestrekte benen, terwijl je op het binnenplein zat bij te komen. Raar zoals de tijd verstreek, gebouwen vol verhalen achterlatend.

Het loopt anders. Golda loopt anders. In de Spieringstraat laat ze het Weeshuis links liggen, achter de mensen aan, meegenomen door de stroom richting Houtmansplantsoen. Hoe kon ze dat nu vergeten. Iedere zondag in de zomer zomaar een heerlijk concert kado! Opzwepende Ierse folkmuziek komt haar tegemoet. Overzeese melodieën overtuigend overgewaaid naar het vaste land.
Een beetje achteraan heeft ze geweldig zicht. Terwijl de muziek haar oren streelt kijkt ze om zich heen. Grote bomen filteren het licht, een verdwaalde duif verlaat het prieel en vindt haar weg naar boven. De zon prikt, de wolken dringen voor, maar laten de vele bezoekers ongemoeid.
Die staan met een drankje, zitten als in een schouwburg of spreiden een kleedje op het gras. Waar Golda ook kijkt, iedereen heeft een glimlach om zijn lippen. Zelf staat ze achter een lege scootmobiel en dito wandelwagen, een onbedoelde weerspiegeling van het publiek. Moeders dansend met kinderen, vrouwen met elkaar en een enkele durfal in zijn eentje. Als er op het toneel dan ook nog een Riverdance klinkt, is het feest helemaal compleet. Jammer dat ze haar klompen niet aan heeft om een deuntje mee te tikken, grinnikt Golda.

Stiekem is ze een beetje ontroerd. Dit is haar Gouda, in zondags tenue.

– Caroline Wammes

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl