Weekblad deGouda digitaal

‘Brandnetels op IJsselhof onderdeel van natuurbegraafplaats’

Gouda – Volgens een ingezonden brief van uitvaartorganisatie Yarden is het op het oog matige onderhoud van begraafplaats IJsselhof een bewuste keuze. Yarden reageerde ongevraagd en opvallend snel op ons artikel over de verwaarloosde uitstraling van de begraafplaats.

Met de brief wil Yarden de inwoners van Gouda uitleggen dat zij het onderhoud op de IJsselhof op natuurlijke wijze uitvoeren. Dat wil onder andere zeggen dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Sterker nog, de natuur mag er bewust zijn gang gaan, zo is te lezen. Zelfs als dat betekent dat er brandnetels groeien.

Verweerde bankjes
De slechte staat van de bankjes (groen uitgeslagen en/of met afgebladderde verf) wijt Yarden aan het feit dat de bankje van hout zijn en in de schaduw staan, waardoor ze minder snel drogen na een regenbui.

Het goede nieuws is dat er volgens de briefschrijver nog dit jaar negen bankjes worden vervangen, waarvoor dertien nieuwe exemplaren terugkomen. Het is natuurlijk te hopen dat deze wel af en toe een likje verf of beits krijgen.

Artikel gaat verder na de foto

Groen uitgeslagen grindpaden
Yarden heeft ook een antwoord op onze constatering de grindpaden deels bedenkt zijn met mos en onkruid: jaarlijks verversen zij volgens eigen zeggen de paden met zo’n twintig kubieke meter nieuw grind. Waarbij ze hopen ‘dat de natuur de paden snel hard maakt, ook al zal dat gepaard gaan met groene aangroei’. Volgens Yarden kunnen rolstoelen makkelijker rollen over een hardere ondergrond. Ons is onduidelijk wat hierbij de functie is van het onkruid tussen de stenen.

Natuurbegraafplaats
Yarden schrijft dat er rondom de natuurbegraafplaats (redactie: dit is een speciaal gedeelte op de IJsselhof) een pluktuin is, evenals een insectenhotel en veel verschillende soorten kruiden, bloemen, heesters en bomen. Ook hier mag de natuur zijn gang gaan.

Zou het kunnen dat Yarden in de war is en dat zij de natuurlijke wijze van onderhoud niet alleen op dit deel van de begraafplaats toepast, maar op het volledige terrein?

Overname door Dela
Ten slotte meldt Yarden in de brief dat de zeer recente overname door coöperatie DELA geen gevolgen heeft voor de begraafplaats. Wel zal over enige tijd de naam Yarden plaatsmaken voor DELA.

Inwoners Gouda reageren massaal
Naar aanleiding van ons eerdere artikel over de verwaarloosde staat van de IJsselhof reageerden inwoners van Gouda massaal. Veel Gouwenaars herkenden dit en waren hierover teleurgesteld of zelfs verontwaardigd. De begraafplaats heeft volgens hen op dit moment niet de uitstraling die zij wenselijk vinden voor de plek waar hun geliefden een laatste rustplaats hebben gevonden.

Contract met Yarden voor 40 jaar
Inmiddels heeft de redactie van deGouda de gemeente Gouda gevraagd om inzage in het contract dat zij in 2006 sloot met Yarden. Wij zijn benieuwd welke eisen de gemeente aan Yarden heeft gesteld ten aanzien van het onderhoud van de begraafplaats. Zeker gezien het feit dat dit contract voor 40 jaar is afgesloten en deze afspraken dus voor 40 jaar vastliggen.

Waarover meer in ons volgende artikel.

Voor de volledige brief van Yarden klik hier.

 Reageren op dit artikel? Mail naar redactie@degouda.nl

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl