Weekblad deGouda digitaal

Brandweer Hollands Midden biedt petitie aan voor betere CAO

Gouda/Alphen/Leiden – De actievoerende brandweermannen en -vrouwen bieden donderdag 25 augustus een petitie aan burgemeester Gert-Jan Kats van de gemeente Zuidplas. Kats is portefeuillehouder brandweer in het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM).

Al weken voert het brandweerpersoneel in deze regio publieksvriendelijke acties, onlangs nog in Gouda op de Markt. “Tot nu toe zijn er zeker 1535 petities ondertekend tijdens de acties”, zegt brandweerman Dennis Vermaak van de afdeling Gouda. Online komen daar nog eens zo’n 470 ondertekeningen bij. “Met onze eigen VRHM-petitie wilde het actiecomité genoeg stemmen hebben om ons eigen personeel te dekken. Zo willen we een boodschap afgeven aan onze eigen bestuurder dat de burgers achter onze staking en die van andere beroepskorpsen staan. Donderdag volgt dus het aanbieden van de petitie.”

Demonstratie Leiden
Voorafgaand aan de aanbieding van de petitie zal een stoet van brandweerpersoneel uit de hele regio Hollands Midden door Leiden lopen om aandacht te vragen voor de acties. De demonstratie start om 09.15 uur bij het parkeerterrein aan de Haagweg en zal via de Breestraat naar het Stadhuisplein gaan, waar burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio, Henri Lenferink, zal worden toegesproken.  Daarna wordt via de Korevaarstaat, Jan van Houtkade en Herenstraat koers gezet naar de brandweerkazerne Leiden-Zuid aan de Roosevelstraat. De petitie wordt rond 10.30 uur aangeboden aan burgemeester Kats.

Om de brandweerzorg in Leiden te garanderen zullen verschillende brandweervoertuigen in de stoet meerijden. Bij een calamiteit zullen deze direct de stoet verlaten en hulp verlenen.

Landelijke actie
De landelijk petitie, georganiseerd door vakbond FNV, wordt op 27 september aangeboden in Den Haag. “Er is een grote bijeenkomst op het Malieveld. Wij zijn als veiligheidsregio een onderdeel van deze actie”, zegt Vermaak. “Ook daar laten we mensen de landelijke petitie tekenen. In Alphen en Leiden gaan we binnenkort in de grachten en singels duiken om fietsen uit het water te halen. Daarmee proberen we een statement te maken en aandacht te vragen voor onze actie.”

Sinds mei 2015 wordt tussen vakbonden en de Brandweerkamer (de werkgeversvertegenwoordiging) onderhandeld over de herziening van de FLO-regeling (functioneel leeftijdsontslag) van de beroeps brandweermensen. Begin 2016 leek er schot in de gesprekken te komen, maar eind juni liepen de onderhandelingen vast. Sinds het begin van de zomervakantie worden in het hele land acties gevoerd waarbij de paraatheid van de brandweer niet wordt aangetast.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl