Weekblad deGouda digitaal

Buurt PWA-kazerne pleit voor gefaseerde plaatsing vluchtelingen

Het bewonersplatform AZC Gouda pleit voor een gefaseerde plaatsing van vluchtelingen in de voormalige PWA-kazerne in Gouda Noord. Niet alle 500 vluchtelingen in een keer, maar beginnen met 150 mensen. Gaat dat goed, dan kunnen er meer vluchtelingen worden geplaatst. Dat staat in het advies dat de bewoners op 3 februari aanbieden aan het college. 

Het bewonersplatform, dat uit ongeveer vijftig  buurtbewoners bestaat, heeft in totaal zeven punten die het wil meegeven aan het college. “We willen kleinschaligheid”, zegt Jeroen van Walstijn van het bewonersplatform. Gaat het niet goed, dan moet het aantal  laag kunnen blijven. Het gaat wel om de veiligheid van de buurt.” De buurtbewoners maken zich na de gebeurtenissen met Oudjaar in Keulen meer zorgen om de veiligheid, zegt hij. Eerder is aangekondigd dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)  in het najaar 500 vluchtelingen voor tien jaar gaat opvangen in de voormalige PWA-kazerne.

‘Garanties geven voor veiligheid’

Behalve een gefaseerde opbouw vraagt het bewonersplatform ook garanties voor het behoud van de veiligheid en de leefbaarheid van de wijk, bijvoorbeeld door de inzet van een extra wijkagent, door openheid vanuit het COA over incidenten als die plaatsvinden en door structureel overleg met de bewoners. Verder vindt men dat de gemeente de mogelijkheid moet hebben het contract met het COA op te zeggen. Dat moet in het contract worden vastgelegd.  Ook vragen de bewoners om minimaal drie uur dagbesteding voor de vluchtelingen, om verveling tegen te gaan. Over deze en de andere door de bewoners aangedragen punten zal het college in onderhandeling gaan met het COA. Jeroen van Walstijn: “Wij willen als bewoners erg graag daarbij aanwezig zijn. Laat het college maar zien dat het betrouwbaar is. Veel bewoners houden hun hart vast voor de toekomst. Het vertrouwen in het college is compleet weg. Wij willen de harde garantie van de burgemeester dat hij er alles aan doet om ervoor te zorgen dat de wijk veilig blijft.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl