Weekblad deGouda digitaal

College wil nieuw afvalsysteem invoeren

Gouda – Het college wil naar een ASL-systeem (Afval Scheiden Loont) waarbij het aanbieden van afval als GFT, plastic en papier gratis is. Bewoners betalen wel per keer voor het aanbieden van restafval. Het basistarief van de afvalstoffenheffing wordt daardoor lager. Het komt erop neer dat hoe minder afval iemand aanbiedt, hoe minder men gaat betalen.

“In principe kan iedereen erop vooruit gaan. De gemeente betaalt veel geld voor het verwerken van restafval”, zegt wethouder Hilde Niezen. “Als wij minder restafval binnen krijgen, helemaal als het afval goed wordt gescheiden, dan krijgen wij daar geld voor.” De gemeente zal het geld niet in eigen zak steken, de bewoners krijgen dat direct terug als financieel voordeel.

Speciale vuilniszakken
In de binnenstad is nauwelijks ruimte voor ondergrondse containers. Daar wil het college betaalde en anders gekleurde vuilniszakken inzetten. Alleen die zakken worden dan opgehaald. “Bij aankoop van de zakken heb je in feite al de heffing betaald”, voegt Niezen toe. Ze realiseert zich dat het risico bestaat dat mensen hun restafval gaan dumpen. “Vooral in het begin moeten we dit goed handhaven. Wanneer de gemeente de eigenaar weet op te sporen, krijgt die gewoon een boete.”

Besluit raad
Het college gaat de komende tijd plannen maken voor plekken waar het moeilijker is om afval gescheiden aan te bieden. Wanneer de raad in het najaar een positief besluit heeft genomen, stelt ze de tarieven vast. Ook wordt het bewonerspanel geïnformeerd. Als de raad met het voorstel akkoord gaat, dan gaat het nieuwe systeem in op 1 juli 2017.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl