Weekblad deGouda digitaal

Corona als medicijn

Column – Je ziet het steeds meer. Politici maar ook anderen die de huidige coronacrisis misbruiken om hun oude idealen te promoten. Zo las ik deze week een oproep van een voormalig GroenLinks raadslid in Gouda om nu eindelijk die 30 km zone in te voeren in de hele stad. Daardoor zou het makkelijker worden om op straat 1,5 meter afstand te bewaren.  Een typisch geval van corona er met de haren bijslepen.  Er wordt geprobeerd een lang bestaand groen ideaal, namelijk minder autoverkeer, op deze manier te realiseren.

Er zijn ook mensen die stellen dat het zo goed is voor de wereld dat we nu even zo weinig kunnen en alles zo mooi op een laag pitje staat. De natuur vaart er wel bij, maar ook de mens komt tot rust. Relaties komen tot bloei. Het leven wordt intenser beleefd. Als je deze idealisten wijst op het toegenomen huiselijk geweld, de verkooprecords van plezierboten waarmee we de natuur verstoren, en dat veel milieu verbeterende innovaties stil komen te liggen, kijken ze weg. Corona is het medicijn voor hun zieke wereld.

Maar ook mensen die geloven dat alles snel weer “normaal” kan worden, zitten ernaast. Vasthouden aan bestaande idealen zal ons niet helpen om uit deze crisis te komen.  We moeten volstrekt anders leren denken. De economische voorspellingen zijn zwarter dan zwart. Ook in Gouda zie je de ellende aankomen. Er zijn al bedrijven failliet. De geldsmijterij door onze gemeente sinds 2018 zorgde er pré corona al voor dat er geen sluitende begroting meer te maken was. Uitgerekend nu is er onvoldoende geld voor instellingen, evenementen en zaken die Gouda tot Gouda maken. Daar is geen coronamedicijn tegen opgewassen.

Johan Weeber

 

 

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl