Weekblad deGouda digitaal

Cyclus: Gouds afval wordt steeds slechter gescheiden

Gouda – Grondstoffenmanager Kees Schrauwen van Cyclus kreeg laatst een vervelend telefoontje van zijn afvalinzamelaar uit Alphen a/d Rijn. Het kan zo niet langer, zei inzamelaar Indaver, omdat de scheiding van afval uit Gouda steeds slechter wordt. “Wel 50% van alle vrachten zijn ´dramatisch slecht´ gescheiden”, de laagst haalbare categorie. De verwerker ‘schuift al dit afval zo de verbrandingsoven in’.

Schrauwen vertelde dit op een bijeenkomst van Duurzaamheidsplatform Gouda. Zijn chauffeur die inzamelt in het Goudse centrum vindt in elke bak alle soorten afval: glas, plastic, gft. De gevolgen van de verslechtering zijn al voelbaar, vertelde ook wethouder Michiel Bunnik. “De inzameling is vervuild. Dat betekent dat het afval ook minder oplevert. Het verbranden van restafval is bovendien duurder geworden”. Het signaal is dubbel: “We hebben ontzettend goed ingezameld”, vindt Bunnik aan de andere kant.

Verhoging afvalheffing
Recent kondigde wethouder Hilde Niezen nog een verhoging aan van de afvalheffing in Gouda. Zij legde uit dat dit te wijten is aan hogere kosten op de internationale afvalmarkt. Ze was toen juist te spreken over het scheidingsgedrag van de Gouwenaars. De gemeente schrijft in een reactie dat veranderingen op de afvalmarkt hoofdoorzaak zijn van de kostenstijging en niet de inzameling. Toch was de achteruitgang geen fraai signaal, op een bijeenkomst over duurzaam omgaan met wat wordt verbruikt.

Reactie gemeente Gouda
“In de afgelopen periode zijn de kosten voor verwerking van afval sterk gestegen. Tevens zijn de opbrengsten voor glas, oud papieren en PMD gedaald”. De gemeente wijt dit aan ‘prijsstijging op de afvalmarkt’ en ‘stijging van de verbrandingsbelasting’.

Over afvalscheiding schrijft zij: “Verder gaan wij extra inzetten op meer communicatie over het scheiden van afval, dat zorgt voor minder hoge kosten”.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl