Weekblad deGouda digitaal

De 500 Rijksten van de Republiek

Op deze avond gaat Kees Zandvliet, aan de hand van zijn recente publicatie De 500 Rijksten van de Republiek waarin hij een groepsportret tekent van de rijksten tussen 1600 en 1800, nader in op de wijze waarop de rijken van toen macht en rijkdom combineerden. Gezamenlijk vormden zij de elite van toen: al dan niet van adel, al dan niet gereformeerd, al dan niet in de Republiek wonend of in Europese havensteden en overzee. De rijksten regisseerden tevens de Nederlandse cultuur en wetenschap. Velen van hen werden rijk door de handel. Gereformeerde kooplieden-regenten koesterden een imago van vrijheidszin en burgerlijkheid – en dat imago wordt ook vandaag graag benadrukt – maar vormden tegelijkertijd een vrij gesloten oligarchie. Zij bezetten machtsposities in hun eigen stad en bewogen zich van daaruit – via strategische huwelijken en in het spel om politieke macht – op gewestelijk, landelijk en internationaal niveau.

In deze lezing komt Gouda als vanzelf langs, stedelijk knooppunt in de Randstad van toen en gelegen op een kruispunt van waterwegen. En waarom gaat bijvoorbeeld een dochter van een Goudse vroedschap in de jaren 1630 naar Amsterdam om daar in het huwelijk te treden met een beroemde cartograaf en uitgever. Zal zij ook kennisgemaakt hebben met Rembrandt van Rijn en boeken hebben aangereikt aan Johan Maurits van Nassau-Siegen, Cosimo de Medici of Johan de Witt?

CV Kees Zandvliet:
Kees Zandvliet is wetenschappelijk medewerker van het Amsterdam Museum en hoogleraar vroegmoderne geschiedenis van Amsterdam aan de Universiteit van Amsterdam.

Recentelijk publiceerde hij ‘De 500 rijksten van de Republiek’ en samen met Hans Goedkoop schreef hij ‘De Gouden Eeuw’ en ‘De IJzeren Eeuw’. De twee laatstgenoemde boeken begeleidden twee tv-series en twee tentoonstellingen. Hij promoveerde in 1998 aan de Rijksuniversiteit Leiden op ‘Mapping for Money. Maps, Plans and Topographic Paintings and their Role in Dutch Overseas Expansion’.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl