Weekblad deGouda digitaal

De schandpaal is terug in Gouda

Gouda – De historische binnenstad van Gouda is vanaf 24 september weer een heuse schandpaal rijker. Het initiatief hiervoor is genomen door de Stichting Poorters van het Amsterdams Verlaat. Deze vereniging van buurtbewoners heeft de stichting in 2006 opgericht met onder meer als doel de sociale cohesie onder de bewoners op de Hoge en Lage Gouwe te stimuleren.

De schandpaal op het Amsterdams Verlaat is een kopie van de oorspronkelijke schandpaal uit het kasteel van Hoenderloo. De paal is van hout met metalen ornamenten. In de 14e eeuw werd in de Nederlandse steden de kaakstraf ingevoerd die voltrokken werd in de schandpaal. De eerste kaakstraf in Gouda dateert uit 1467 en werd pas in 1854 afgeschaft.

Toeristische aanvulling
Passerende toeristen, op weg naar de binnenstad, kunnen zich in de paal desgewenst vereeuwigen. Als tegenprestatie wordt een kleine, vrijwillige bijdrage gevraagd voor het onderhoud van het huisje. Het Goudse VVV noemde de plaatsing een “Welkome aanvulling van het toeristische aanbod” en de verantwoordelijke wethouder Daphne Bergmans sprak van “Een leuk idee”. Met hulp van haar ambtenaren werd de noodzakelijke omgevingsvergunning verkregen. Het is de bedoeling dat de houten schandpaal jaarlijks van april tot en met september het straatbeeld van de Hoge Gouwe mag opluisteren.

Opening
Op zaterdag 24 september om 10.00 uur wordt de schandpaal officieel in gebruik genomen. Alle buurtbewoners met uitzicht op het Amsterdams Verlaat zijn daarvoor uitgenodigd. Zowel de voorzitter als de initiatiefnemer van de stichting geven een toelichting. Dit initiatief is tot stand gekomen met een financiële bijdrage van GoudApot.

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl