Weekblad deGouda digitaal

De succesformule van ONA 1

Gouda – Het tweede kampioenschap in twee achtereenvolgende jaren. 52 wedstrijden en 88 weken aan kop. De Goudse Voetbalvereniging ONA krijgt het twee jaar na de degradatie het voor elkaar om van de 4e klasse naar de 2e klasse te promoveren. Wat is het geheim/succesformule van ONA 1? Sportverslaggever Robbert Duijnstee van Weekblad deGouda sprak met hoofdtrainer Theo van Eck en aanvoerder Sylvester Hageman.

Het begon voor de huidige hoofdtrainer Theo van Eck allemaal in 2012, toen nog als assistent-trainer. Hij nam het stokje over van de toenmalige trainer Herman den Haag en maakte het seizoen af. ‘’Ik nog heel goed dat ze mij vroegen als hoofdtrainer, maar ik eiste toen wel dat ik het volgende seizoen ook nog de trainer zou zijn. Ik ben altijd impulsief geweest en nu nog steeds, ik ben altijd eerlijk en recht door zee met iedereen.’’

Is het besef er al dat jullie twee jaar achter elkaar kampioen worden?
Theo: “Het is uniek, niet veel amateurclubs kunnen dit nadoen. Het is een geweldige prestatie van het team. Het is des te mooier omdat ik, nadat de club degradeerde in 2015 naar de 4e klasse, het volste vertrouwen kreeg van het bestuur. Het staat altijd achter mij, en dan met name onze voorzitster Majanca Klip, die met de hele club meeleeft.”

Sylvester: “Ik herinner mij nog dat we met z’n allen kapot waren van die degradatie. Maar het zorgde ook voor een ommekeer binnen de club. Spelers gingen weg, maar we bouwden een team op dat voor elkaar knokte en door het vuur ging. We gingen er samen vol voor.”

Theo: “De degradatie was de ommekeer van dit ONA, sindsdien zit er veel passie en inzet in.”

Wat is de kracht van ONA?
Theo: “We zijn een collectief, niet alleen het team maar de hele club. Alles wordt voor ons geregeld dat zorgt ook voor veel rust. Gert Van Staveren, onze leider regelt alles voor mij. Dat zorgt er ook voor dat ik mijn ding kan doen bij deze club.”

Sylvester: “Ik sta dicht bij de groep als aanvoerder, en merk aan de groep dat we een echt vriendenteam zijn, dat helpt ook bij dit succes. Ook na de degradatie heb ik altijd vertrouwen gehouden in Theo. Zijn kracht ligt bij de betrokkenheid bij het team, hij springt op de juiste momenten erin. Ik kan ook alles met hem bespreken, van voetbal tot privézaken. Dat is fijn voor een aanvoerder.”

Theo: “Daarnaast zijn de supporters van deze mooie club belangrijk voor ons, ze zijn er altijd, door weer en wind steunen ze ons. Dat was ook te zien tijdens de kampioenswedstrijd uit tegen HOVDJSCR, ze waren weer in groten getale op komen dagen.”

Wie zijn de sleutelspelers van dit seizoen?
Theo: “Dat zijn om te beginnen topkeeper Erik van der Laan, hij heeft zoveel kwaliteit, en onze laatste man Sylvester Hageman, een topspeler, mijn rechterhand en leider van deze ploeg.

Verder Richard Koekenbakker, een geweldige verdediger. Soufian Chiari, een speler met zoveel technische kwaliteiten en Jaouad die altijd keihard werkt. Deze vijf laten het team beter voetballen.

Maar ik wil niemand tekort doen, iedereen is onmisbaar, we hebben dit samen bereikt.”

Theo: “Ik had dit alles niet kunnen bereiken zonder mijn vriendin Miranda. Mijn steun en toeverlaat in zwaardere periodes. Zij staat altijd voor mij klaar, ze is mijn grootste motivator wanneer het even tegenzit.”

Volgend seizoen dan in de 2e klasse, wat verwachten jullie daarvan? Zou een plek bij de bovenste vier erbij zitten?
Sylvester: “Tuurlijk willen we meedoen om de prijzen, maar we moeten ook realistisch blijven. Wij voelen ons niet minder dan de teams die nu in de 2e klasse zitten.”

Theo: “Ik zie een plek in de middenmoot wel als een haalbare doelstelling. Maar ik durf het nu nog niet met zekerheid te zeggen. Dat kan ik pas na vijf wedstrijden. Wat betreft het team, we zullen op sommige plekken ons moeten gaan versterken en op elke positie dubbel bezet zijn.”

Sylvester: “We gaan nu meedoen in een competitie die meer gericht is op het voetballende vermogen, dat ligt ons goed. We zijn een goede georganiseerde ploeg en kunnen alleen maar beter worden.”

Theo: “We blijven op dezelfde weg doorgaan. Geen gekke dingen doen. Maar zoals ik al zei na vijf wedstrijden kan ik bepalen waar we staan. Desondanks verwacht ik een mooi seizoen met goede tegenstanders. Helaas is het nog even wachten tot weer de kicksen uit de kast mogen halen.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl