Weekblad deGouda digitaal

De Top 50 Lijst der Bijzondere Gouwenaars 2018

Gouda heeft heel veel bijzondere inwoners. Mensen die in 2018 een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd of een mooie bijdrage aan de Goudse community. Dit geheel vanuit hun hart en ziel.

De TOP50 ‘Lijst der Bijzondere Gouwenaars’ is een ode aan deze mensen. Een jaarlijks terugkerend overzicht van deGouda magazine. Via onze sociale media kanalen zijn er vele suggesties ontvangen. De keuze was enorm en dat zegt iets over de inwoners van Gouda.

Vanaf nu tot vrijdagavond 18.00 uur tellen we af naar de nummer 1 met elke dag de onthulling van tien Gouwenaars die in de TOP50 “Lijst der Bijzondere Gouwenaars” staan. We beginnen bij nummer 50.

50. Fairtradegemeente Gouda delegatie
Van Gouda een Fairtrade gemeente maken is geen eenvoudige opgave. Achter dit initiatief zit een stichting met vrijwilligers die zich al jaren hiervoor inzetten. Zij openen de lijst dit jaar.

49. Christiaan Ingelse
Zijn orgelconcerten waren altijd een genot om naar te luisteren. Christiaan na in 2018 afscheid als stadsorganist maar verdiend zeker een plek in onze lijst.

48. Samen voor Goud
Het netwerk “Samen voor Goud’ groeide gestaag door in 2018. Dit netwerk koppelt jongeren aan inwoners die wat hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze eenzaam zijn.

47. Ben Peters
Ben Peters is Stadmaker, initiatiefnemer van de buurttuin Hoevenbuurt, actief in de operatie Steenbreek en faciliteert buurinitiatieven vanuit zijn functie bij Mozaiek wonen.

46. Frank Schouten
Frank Schouten is voorzitter van de stichting Vrienden van het GHZ. Afgelopen jaar werkte de stichting aan de verbetering van informatie aan patiënten en andere polikliniekbezoekers middels Wachtkamer-TV.

45. Margriet van Dongen
Margriet heeft zich meer dan 20 jaar ingezet bij Slachtoffer- hulp Gouda. Voorheen woonde ze in Reeuwijk maar sinds kort woont ze in Gouda. Een stille kracht.

44. Henri Boere
Henri maakt fotoseries over Gouda en Gouwenaars, daarnaast is hij redacteur en ontwerper voor de museumkrant Gouda.

43. Eliza Hilhorst
Eliza wordt door een grote groep Gouwenaars gevold op Twitter. Hiermee geeft ze een inkijk in haar leven in Gouda.

42. Anton Avontuur
Het Anton Avontuur-winkeltje op naaierstraat, voor de filmfanaat. Anton heeft collectie van mm films. Alle Gouwenaars zijn altijd welkom in zijn tweedehands winkeltje waar je voor paar muntjes een object koopt.

41. Cootje Been
Cootje is voorzitter van de Stichting Hertenweide Gouda. Deze Sticting heeft ervoor gezorgd dat het hertenkamp in de wijk Kort Haarlem behouden is gebleven. Het hertenkamp wordt tegenwoordig door vrijwilligers onderhouden.

40. Robin van Wezel
De Goudse karateka Robin van Wezel is door de Karate-do Bond Nederland (KBN) geselecteerd om Nederland in 2019 te vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Karate cadetten, junioren en -21.

39. Marcel van den Tooren
Zeg je film dan denk je aan Marcel van den Tooren de voorzitter van het Filmhuis Gouda. Deze filmfanaat zet zich al jaren in voor het filmhuis en alles wat daarmee te maken heeft.

38. MIV Assalam delegatie
Deze groep Gouwenaars, die in 1998 Assalam oprichten, zetten zich in voor de moslim- samenleving in Gouda. De MIV wil op de Antwerpseweg een nieuwe moskee bouwen.

37. Erik Roukens
Erik is kickboksleraar en eigenaar van de enige kickboksschool in Gouda de Silent Dragon. Zelfvertrouwen, discipline en weerbaarheid, daar draait het volgens Erik allemaal om bij zijn school in Gouda.

36. Theo Meijerink
De Singelloop van Gouda is een begrip in Nederland. De startbewijzen zijn vaak in 10 minuten uitverkocht. Theo is al jaren de motor achter de Singelloop. Hoogtijd om hem op te nemen in deze lijst.

35. Mevrouw Krins
Mevrouw H.J. Krins- van Ghesel Grothe ontving in mei 2018 de vrijwilligerspenning van de stad Gouda. Dit als waardering voor haar jarenlange en intensieve inzet bij de Stichting Goudse Sint-Jan.

34. Bep Rijsbergen
Bep Rijsbergen ontving begin januari de Goudse Kanjer-oorkonde voor al haar inzet voor de wijk Korte Akkeren. Als wijkteamvoorzitter gaat ze voor de volle 100% voor een leefbare wijk.

33. Nico Boerboom
Ken je de geschiedenis dan ken je de toekomst luidt het gezegde. Gouda kent een zeer actieve historische vereniging met de naam Die Goude. Lezingen, uitjes en natuurlijk de mooie artikelen over Oud Gouda in ons magazine.

32. Mevrouw de Jong
W. de Jong-Langhout ontving op 18 april 2018 de vrijwilligerspenning van de stad Gouda. Zij kreeg de erepenning als waardering voor haar jarenlange en intensieve inzet bij de Protestantse gemeente Pauluskerk.

31. Martin Pohlkamp
Martin moet wel iets met bouwen en knutselen hebben. Ook in 2018 was hij weer betrokken bij het huttenbouwdorp Noorderhout of Westergouwe. Een evenement die vele kinderharten sneller laat kloppen.

30. Mieneke van Rossum
Mieneke is een bevlogen vrijwilligster en was de drijvende kracht achter de Roze Camping op GOUDasfalt. Ook is zij verbonden aan de stichting Gouda bij Kaarslicht.

29. Nel Oskam
Pionier, ondernemer, warme gastvrouw en ouddirectricee van De Goudse Schouwburg. Het afgelopen jaar werd gevierd dat de schouwburg 25 jaar geleden het huidige pand betrok.

28. Irene Klein Haneveld
De binnenstad een beetje leuker en gezelliger maken! Dat is waar Irene zeker voor staat. Loop langs de turfmarkt en zie daar een bootje in het water of planten op de stoep.

27. Johan Karelse
Johan Karelse (veel mensen kennen hem als ‘De oude Kapper’ van de Nieuwehaven) schreef zijn tweede boek over de Goudse Plastieken in 2018. Zijn huis staat vol met deze bijzondere beeldjes. Johan heeft vele generaties Gouwenaars voorzien van een nieuw kapsel en lijkt nog niet aan stoppen te denken.

26. Jeroen Hotze
Jeroen Hotze begon strandpaviljoen Rederij de Vrijheid op GOUDasfalt. Hij doorbrak het gebruikelijke horeca-concept in Gouda, zette een aantal leuke evenementen neer en liet Gouda meerdere malen tot hogere sferen dansen.

25. Marieke Elsinga
Marieke Elsinga is een succesvol radiomaker bij Q-Music. Zij klom in 2018 verder op en schopte het tot de belangrijke ochtendshow van de radiozender.

24. Heleen van Praag
Heleen van Praag is een verbinder in het Goudse en medeinitiatiefnemer van Gouda Bruist.
Heleen stopt veel energie in het ondersteunen van vrijwilligersinitiatieven in Gouda.

23. Siets Roskam
Siets is vrijwilliger bij GoudaFM.  Een radiomaker in hart en nieren. Altijd vrolijk en altijd bereid zoch in te zetten voor de stad. Dankzij zijn inzet heeft Gouda een echte eigen Goudse 40 met iedere week een overzicht van de meest beluisterde hits door ons inwoners.

22. Aafke van Leeuwen
Aafke van Leeuwen is betrokken bij de campagne Gouda Goed Bezig, waarmee men een gezonde omgeving voor Goudse jongeren probeert te bereiken.

21. Miriam Piña
Miriam gelooft in een betere wereld en wil de wereld graag een beetje beter maken. Dan moet je natuurlijk bij onze kinderen beginnen. Haar initiatieven voor de kinderen in onze stad zorgen voor verbinding en verdieping.

20. Sandra Harkes
Iedere week wordt er wel iets georganiseerd in onze kinderboerderij de Goudse Hofsteden. Of het nu de peuter en dreumes ochtend is of een weekprogramma voor de kerstvakantie. Sandra is altijd met de kinderboerderij verbonden.

19. Gerben Roskam
Gerben is een echte muziekliefhebber. De Goudse Popronde of het Riverdale festival? Gerben is er bij betrokken. Waar muziek in zit vind je Gerben.

18. Nico Voogt
Zeg Gouda Onderneemt! dan zeg je Nico. Altijd de focus op de samenwerking tussen politiek en ondernemers en de economische ontwikkeling van onze stad en regio. Je zou haast vergeten dat hij het allemaal naast zijn werk doet.

17. Theo Lucas
Met pensioen en dan een saai leven? Voor Theo zeker niet. Elke dag op pad om foto’s te maken van gebeurtenissen of evenementen in de stad. In de avond vervolgt zijn politieke carrière in de gemeenteraad van Gouda. Met zijn gevoel voor humor weet hij iedereen te binden.

16. Patrick Meijboom
Eigenaar van de fotowinkel Meijboom Fotografie en Lijsten, maar minstens zo bekend om zijn vrije fotografiewerk. Verbaast keer op keer met zijn fotoprojecten, te zien in de etalage van zijn winkel.

15. Jos Uitterhaegen
In 2018 werd het eerst Riverdale festival in Gouda georganiseerd. Jos was een van de initiatiefnemers. Maar daar is het niet bij gebleven. Recentelijk is de nieuwe jongerenclub Yunited opgericht.

14. Nick Faken – de Vries
Je zou haast schrijven “wie kent hem niet” de ondernemer achter Kruim en de Koffiefabriek. Maar Nick is ook betrokken bij vele andere initiatieven in de stad. Altijd een luisterend oor, ook voor een nieuw idee.

13. Frans Mourik
Frans ontving in december de vrijwilligerspenning van de stad Gouda. Als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet bij de Stichting Gouda bij Kaarslicht en overige diensten. Frans Mourik is al meer dan 42 jaar betrokken bij veel evenementen die in Gouda worden georganiseerd.

12. Voedselbank
De Voedselbank Midden Holland zette zich in 2018 weer volop in voor de minder bedeelde medemens. Naast de talloze vrijwilligers is veel te danken aan het bestuur, waarbij Hendrik Spit niet onbenoemd mag blijven.

11. John van Leeuwen en Harry Trel
En toen hadden we zomaar eind augustus een mega grote markt in Gouda. Elke winkelstraat deed mee en overal was muziek en gezelligheid. Wat een geweldig resultaat! Maar waar kwam dit initiatief nu eigenlijk vandaan?

10. GOUDasfalt delegatie
De harde werkers van GOUDasfalt sleepten in 2018 de landelijke ‘Meer dan handen Vrijwilligersprijs’ binnen. In 2018 ontvouwden zich talloze nieuwe activiteiten, waaronder een stadsstrand, moestuin en dancefeest.

9. Houtmanplantsoenconcerten delegatie
Wie geniet er nu niet op zondagmiddag van de concerten in het Houtmanplantsoen? Je zult wel begrijpen dat die concerten niet zomaar ontstaan. Daarvoor is een groep vrijwilligers het hele jaar in touw. Daarom het hele team in onze lijst.

8. Raymond Aarsman
Raymond blijft onverminderd het Goudse nieuws volgen. Maakt foto’s van vele gebeurtenissen en is vaak de eerste op Twitter met zijn berichtgeving over onze stad. Een welkome bron voor nieuws en weetjes.

7. Harry Veenendaal
De Mandeville Academy, een bijzondere school in Gouda voor slimme mensen, wordt steeds meer een begrip in Nederland. Bijzondere docenten, sprekers en een eigen aanpak. Harry verrijkt Gouda met kennis op niveau en draagt met zijn academie bij aan Gouda kennisstad.

6. Kinderburgemeester Tess Huijsmans 
Tess Huijsmans is de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Zij verwierf in 2018 deze prachtige functie. Tess zit op de Basisschool de Goudakker. Samen met onze burgemeester gaat ze regelmatig op pad.

5. Jasper Kuin
Jasper is de kracht achter o.a. de SensationKaas feesten in Gouda. Afgelopen gaar was dit feest in de Gouwekerk. Daarnaast is Jasper betrokken bij de Graaf Floris prijs en Gilde de Ere Waegemeersters. Beide een activiteit van Hoofdkwartier Gouda. Ik bedoel maar.

4. Pieter Stroop van Renen
Een gedicht schrijven voor een dichter maakt de redactie van deze lijst niet lichter. Maar Pieter is uniek in zijn soort, vandaar dat onze stadsdichter deze mooie positie scoort.

3. Yvonne Visser
Yvonne is één van de drijvende krachten achter het Bruisnest (Kwintes). Een ontmoetingsplek voor mensen met een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg. Haar vier jarenlange tomeloze inzet voor deze groep kwetsbare mensen heeft in 2018 geresulteerd in de opening van een tweede Bruisnest, nu in Waddinxveen.

2. Roze Zaterdag delegatie
Gouda had in 2018 het Roze jaar met Roze Zaterdag op 23 juni als hoogtepunt. Natuurlijk horen de vrijwilligers van dit initiatief in deze lijst maar wie kies je dan? Vandaar dat we de hele delegatie op deze plek zetten. Een grote pluim voor jullie allemaal met dit goede initiatief en perfecte uitwerking. Dankzij jullie zal 2018 als Roze Jaar in de geschiedenisboeken gaan van Gouda!

1. Sarie Donk
Het jaar 2018 was het veertigste levensjaar van buurthuis de Speelwinkel. Sarie Donk is de kracht, bedenker en motor achter deze bijzondere plek in de Raambuurt. Een plek die mensen verbind. Een thuis in de stad, een parel van Gouda. Sarie werkt haar hele leven als vrijwilligster. Ze droomde ooit nog van om de verpleging in te gaan, waar ze overigens ook een diploma voor op zak heeft. Ze heeft ook enige tijd gewerkt in deze sector, totdat het buurthuis op haar pad kwam. Een plek waar ze vanaf 1994 al te vinden is. Van het stokje overdragen moet Sarie zeker nog niet denken, daar vindt ze het nog veel te leuk voor. Sarie dank je wel voor al je mooie werk!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl