Weekblad deGouda digitaal

De voordelen van elektrische gordijnen

Je hoeft niet te vragen waarom iemand gordijnen heeft hangen, het is eigenlijk vanzelfsprekend dat er raamdecoratie aanwezig is. Het voegt een decoratief element aan de ruimte toe, het verhoogt de privacy, het openen of sluiten van de gordijnen transformeert de sfeer in iedere kamer. Waarom je zou kiezen voor elektrische gordijnen is een ander verhaal. Is dit ook zo vanzelfsprekend of is het eigenlijk een overbodige luxe? Hier zijn zes voordelen van elektrische gordijnen.

  1. Geen omkijken meer naar de gordijnen

Hoe vaak open en sluit je de gordijnen per dag? Als je gaat tellen merk je dat het stiekem toch best veel handelingen zijn. Op de slaapkamer(s), in de woonkamer, wellicht ook in de keuken, op de badkamer of op zolder. In de ochtend, in de avond en wellicht ook overdag als de zon fel schijnt of wanneer je ongestoord een voetbalmatch wilt kijken op de televisie… Denk je even in dat je geen rekening meer hoeft te houden met openen en sluiten van de raamdecoratie, dat het gewoon vanzelf gaat. Ter vergelijking; draai je in iedere kamer de thermostaat dagelijks open en dicht, of maak je gebruik van centrale verwarming? Temperatuur op 20 graden en klaar toch? Zo kan het dus ook met de gordijnen.

 

  1. Altijd iets te doen, ook als het gaat schemeren

Zeker in de winterperiode ga je binnen de kortste tijd van licht naar donker. Juist terwijl je op de bank een boek zit te lezen of achter de computer zit. Dan maar even de benen strekken, de lampen aan en de gordijnen sluiten. Er zijn veel situaties waarin je geconcentreerd bezig bent, en je liever alles om je heen even afsluit. Dan is het wel zo praktisch als de gordijnen automatisch sluiten. Is het een ‘must’? Nee, maar praktisch is het wel degelijk!

 

  1. Geen vieze vingers aan het gordijn

Gordijnen hebben heel wat te verduren. Je grijpt ze vast, trekt aan het stof, en dat iedere dag weer. Soms heb je vette vingers, je bent aan het koken of je hebt een baby in je armen. Zou het niet ideaal zijn als je de luier van je kind wilt verschonen en je met een handgebaar de gordijnen kunt openen of sluiten? Niet trekken aan het gordijn maar even elegant wuiven dus. Dit is mogelijk met de sensor op de elektrische gordijnen van Somfy. Het betreft hier dus geen volautomatische optie, je hebt de touwtjes nog steeds in handen. Of beter gezegd juist niet de touwtjes in handen…

  1. Praten tegen de raamdecoratie

Naast een sensor die beweging registreert is het ook mogelijk om de raamdecoratie te koppelen aan smart speakers als je die in huis hebt. Een Apple HomePod, Google Nest of Sonos One luidsprekers maken niet alleen geluid, ze kunnen je ook verstaan. Met het commando “gordijnen open” of “gordijnen dicht” kun je vanaf iedere positie de gordijnen openen en sluiten.

 

  1. Heerlijk ontwaken

Je hoeft geen alarm meer te zetten als je in de ochtend de gordijnen op de slaapkamer langzaam laat openen. Niet zozeer vanwege de motor in de gordijnrails, je kunt namelijk ook extra stille motoren kopen. Net zoals een wake-up licht maar dan met echt zonlicht dus. Wakker worden met licht zorgt dat je fitter en meer uitgerust op kunt staan, je traint er je bioritme mee wat goed is voor lichaam en geest. En dit is ook ideaal om je kinderen wakker te maken in de ochtend als het tijd wordt om op te staan.

 

  1. Deze woning is niet verlaten

Als je op vakantie gaat dan moet je kiezen voor de gordijnen open of dicht. Inbrekers zien direct wanneer de woning verlaten is. Door de gordijnen iedere dag normaal te laten openen en sluiten lijkt de woning bewoond waarmee je mogelijke indringers kunt afschrikken. Als je liever niet wilt dat de omgeving precies weet waar je bent en wanneer je thuiskomt is dit ook een manier om de privacy te verhogen. Ook als je thuiskomt na zonsondergang zullen de elektrische gordijnen al gesloten zijn. Koppel dit aan smart home verlichting en je hebt geen omkijken meer naar je eigen woning!

Wordt het ook in jouw woning tijd voor geautomatiseerde raamdecoratie?
Er zijn uiteenlopende mogelijkheden, kijk en vergelijk voor je een beslissing neemt. Een compleet set heeft de voorkeur omdat alle onderdelen op elkaar afgestemd zijn, overigens kun je met een Somfy buismotor bestaande gordijnen vaak al goed automatiseren. Rolgordijnen geven de ruimte een ander aanzicht in vergelijking met bijvoorbeeld plisségordijnen, de kleur en lichtdoorlating zijn ook zeker factoren om rekening mee te houden. We willen wel adviseren om voor kwaliteit te kiezen. Met halve maatregelen kunnen ‘slimme’ gordijnen meer irritatie opwekken dan ze extra comfort opleveren. Overweeg ook zeker de koppeling met een smart home systeem, zo kun je PoweredBlinds perfect combineren met TaHoma huisautomatisering.

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl