Weekblad deGouda digitaal

deGouda Watertest 2019

Gouda – Hoera! Dit is de lustrum editie van de Goudse kraan- en bronwatertest.  In de afgelopen vijf jaar hebben we horecagelegenheden bevraagd over hun policy met betrekking tot het serveren van kraanwater. Goed nieuws: Gouda mag dan misschien bekend staan om zijn kaas, maar mag zich zeker ook waterstad noemen!

In 2015 schonk 50% van de horecagelegenheden gratis kraanwater. In 2019 is dat 95%! Slechts twee van de 39 respondenten geven in de enquête aan geen kraanwater te serveren bij het eten. Een restaurant geeft aan dat dit te maken heeft  met de samenstelling van het menu, de andere gelegenheid serveert wel kraanwater bij andere bestelde drankjes.

In 2015 was het goedkoopste flesje te bestellen bronwater 1,50 euro en het duurste 2,75 euro. De prijzen liggen in 2019 dichter bij elkaar en variëren van 2,10 euro tot 3,- euro. Let wel: de hoeveelheden verschillen van 200 tot 350 ml.

Voor de grote flessen bronwater zijn de prijzen nagenoeg gelijk gebleven: in 2015 was de goedkoopste fles bronwater 3,95 euro. Vandaag is dat zelfs iets minder: 3,50 euro. De duurste fles kostte 6,- euro en dat is nu 6,25 euro. Ook grote flessen worden geserveerd in verschillende hoeveelheden variërend van 0,5 liter tot 1 liter.

Goede doelen
In 32 restaurants is het mogelijk een karaf water te bestellen. Enkele gelegenheden
bieden de optie niet, maar zijn flexibel wanneer het een combinatie met een specifiek drankje of medicatie betreft. Kruim, de Zalm, Koeien & Kaas en Bodega 32 brengen wel karaffen water in rekening, maar de opbrengst hiervan doneren zij aan een goed doel. De Barbier en Miss Nice Banana serveren Earth Water en dragen hiermee bij aan het investeren in schoon drinkwater.

Detail
Spa, Sourcy en Chaudfontaine blijven de meest geziene merken op het menu. Toch is het leuk om te zien dat een aantal horecagelegenheden bewust voor andere merken kiest: Aqua Panna, Pellegrino,Purezza, Marie Stella Maris, Zagori. Een enkele restauranteigenaar benoemt specifiek het smaakverschil. Het geeft Gouda een exotisch tintje! Horeca Gouda mag trots zijn op dit resultaat en dat vraagt om een toast. Dus: draai open die kraan, vul je glas tot aan de rand en drinken maar! Proost!

Klik op het plaatje voor een grote afbeelding

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl