Weekblad deGouda digitaal

Documentaire volgt Goudse muzikant Jaap Mulder in Roemenië

Gouda – De Goudse muzikant Jaap Mulder reisde afgelopen zomer door Transsylvanie, Roemenie. Hij was daar in het kader van een concertreeks van klezmerband Di Gojim met Hofstads Jeugdorkest en een aantal muzikaal-maatschappelijke projecten. In de documentaire van Murk-Jaep van der Schaaf wordt hij gevolgd bij opmerkelijke ontmoetingen met lokale mede-muzikanten. Zonder elkaars taal te spreken weten ze elkaar te vinden. En blijken ze dezelfde passie te delen; een leven zonder muziek is ondenkbaar.

De documentaire gaat op zaterdag 11 november in première op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden. Daarna wordt de korte film op televisie uitgezonden op zaterdag 18 november om 15.30 uur op NPO 2 en 17.00 uur op Omrop Fryslân. Op zondag 19 november om 13.00 uur op NPO 2.

Jaap Mulder reist graag door Oost-Europa, waar de wortels van de klezmermuziek liggen en de historie vaak nog tastbaar is. Tijdens zijn reizen gaat hij op zoek naar muzikanten of personen die zich inzetten voor het behoud van de Jiddische cultuur. De basis van klezmermuziek ligt bij Roemeense en Joodse melodieen. De meeste Joodse Roemenen zijn echter voor de oorlog naar de Verenigde Staten geemigreerd, waar hun muziek met jazz en filmmuziek versmolt tot klezmer.

Naast de concerten met Hofstads Jeugdorkest speelde Di Gojim op kleine festivals en gaven ze een benefietconcert ten behoeve van de restauratie van een oude synagoge. Tevens verzamelde Mulder gebruikte instrumenten en bracht ze bij een educatiecentrum voor Roma-kinderen. Een feestelijk moment voor deze ogenschijnlijk kansarme kinderen, die eindeloos gedanst hebben tijdens de muzikale verrassing.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl