Weekblad deGouda digitaal

Donald Dinkelaar: ‘We gaan toe naar een volledig groen terrein’

Gouda – Bedrijventerrein Goudse Poort, ontstaan in de jaren zeventig en de afgelopen jaren grootschalig gerevitaliseerd, is een bedrijvenpark dat volop in ontwikkeling is. Een gesprek daarover met Donald Dinkelaar van Tielweg Beheer B.V. Hij is bestuurslid van de Belangenvereniging Goudse Poort.

Waarom vestigen bedrijven zich op Goudse Poort?
“Gouda ligt centraal in het Groene Hart. Vanuit Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam is Gouda goed bereikbaar met de auto. Ondernemers die op zoek zijn naar een locatie in de Randstad denken vaak aan Gouda doordat onze naam bekend is van de kaas en stroopwafels. Gouda heeft een intercity station en is daardoor ook goed bereikbaar met de trein. Vanaf het station rijdt een speciale buslijn; de Goudse Poort Express. Een eigen voorstadshalte Goudse Poort is nog steeds een pré, maar door de vier aanwezige buslijnen is Goudse Poort ook uitstekend bereikbaar middels het OV.”

Wat betreft de toekomst van het bedrijvenpark: vorig jaar is de GoStores gebouwd op Goudse Poort. Hierdoor wordt het steeds meer een winkelgebied. Is dat ook de toekomstvisie voor dit bedrijventerrein?
Een shopping mall bijvoorbeeld? “Er is niet echt een focus op een bepaalde vorm voor Goudse Poort. Het valt onder de zogeheten gemengde vorm, dat wil zeggen handel, kantoor en industrie.”

bij publicatie altijd toestemming vragen aan debeeldredacteur.nlIs bewoning (bijvoorbeeld studenten) in de toekomst denkbaar?
“Bewoning is ook zeker een optie. Daarvoor moeten wel de bestemmingsplannen worden aangepast. Hiervoor zijn procedures bij de gemeente. Die procedures duren nu te lang om snel te kunnen inspelen op de actualiteit.”

Hoe zou het terrein er over tien of twintig jaar uit moeten zien? Wat is de visie?
“Het zou moeten transformeren naar een volledig groen terrein (CO2 neutraal) dat haar eigen energie opwekt via bijvoorbeeld zonnepanelen. Als we een dergelijk groen terrein maken, wordt Goudse Poort een voorbeeld voor Nederland en dat trekt weer bedrijven aan.”

Is het haalbaar om alle energie op het bedrijvenpark te verkrijgen uit zonnepanelen?
“Ja. Het rendement van zonnepanelen groeit enorm op dit moment. Daarnaast gaan de productiekosten naar beneden. Op het moment dat zonneenergie goedkoper is dan energie uit fossiele brandstoffen, is de overstap een feit. Dit moment is dichterbij dan we met z’n allen wellicht denken (tussen de tien en 25 jaar).”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl