Weekblad deGouda digitaal

Dutch Baroque presenteert Bachs meesterwerk ‘‘HOHE MESSE’

Gouda – Dutch Baroque voert in november de Hohe Messe (BWV 232) van J.S. Bach uit in Kampen en Gouda. Deze Latijnse mis, waarin de Lutheraan Bach zijn mooiste en beste werken tot een universeel kunstwerk smeedde, staat te boek als zijn muzikale testament. Onder leiding van barokspecialist Gerard de Wit wordt deze prachtige opmaat naar Kerst uitgevoerd door het Dutch Baroque Orchestra & Dutch Baroque Vocal Consort, m.m.v. Marjon Strijk (sopraan), Oscar Verhaar (alt), Gerd Türk (tenor) en Peter Kooij (bas). Het sfeervolle concert vindt plaats op zaterdag 24 november in de Sint-Janskerk in Gouda.

De Mis in b-kleine terts (1749), bekend geworden onder de naam Hohe Messe, is het laatste grote werk van Johann Sebastian Bach. Het wordt beschouwd als het absolute hoogtepunt in zijn totale oeuvre, als een compositie waarin al zijn kunde, kennis en creativiteit bij elkaar komen. De meeste onderzoekers gaan er inmiddels vanuit dat Bach zijn mis grotendeels samenstelde uit bestaande muziek, vooral cantates. En hoewel losse delen uit deze mis na Bachs dood af en toe werden uitgevoerd, vond een integrale uitvoering pas plaats in 1859. Dat komt mede omdat dit werk zeer hoge eisen stelt aan koor en orkest. De Hohe Messe is een grotendeels vijf- en soms zelfs zes- en achtstemmige compositie. Voor de luisteraar wordt het in Kampen en Gouda het een betoverende muzikale ervaring.

Dutch Baroque Dutch Baroque werd opgericht in 2014 door artistiek leider Gerard de Wit en legt zich toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Voor Gerard de Wit – leerling van Ton Koopman – staat de vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek voorop, uitgevoerd door gespecialiseerde professionele topmusici. De muziek wordt in zijn authentieke staat door De Wit opnieuw bekeken en geïnterpreteerd. Hij onderzoekt uitgaven op juistheid, corrigeert noten en tekst waar nodig, en brengt tot in de kleinste detail dynamiek, articulaties en fraseringen aan. Welke muziek er ook op de lessenaar staat en of hij nu orgel of klavecimbel speelt of dirigeert: de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend. Na de succesvolle uitvoeringen van de Johannes Passion eerder dit jaar volgen nu twee uitvoeringen van de Hohe Messe.

Programma 19:00 uur Inleiding door Albert Clement (in Kampen) en door Govert Jan Bach (in Gouda) 20:00 uur Hohe Messe, Mis in b-kleine terts (BWV 232) van J.S. Bach (1685-1750) Kaartverkoop De kaartverkoop loopt via de website: www.dutchbaroque.nl. De prijzen variëren van € 0,00 (kinderen < 12 jaar) tot € 65,-. De inleiding zijn gratis.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android  

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTV



Volg ons op



Contact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl