Weekblad deGouda digitaal

Een boek over het St. Jozef Paviljoen is in de maak

Gouda – Het St. Jozef Paviljoen / Jozef ziekenhuis / GHZ Jozeflocatie, alle drie benamingen voor hetzelfde gebouw door de tijd heen. Die geschiedenis is het onderwerp van het boek. Of eigenlijk de inpassing van de Katholieke zorg voor wezen, bejaarden en zieken in een confessioneel ingedeelde maatschappij van de 20e eeuw. Voor mij begon mijn avontuur toen ik hoorde dat het Jozefziekenhuis zou worden omgevormd naar een ‘zorghotel’.

In overleg met de projectontwikkelaar Domus Magnus en de aannemer Nico de Bont besloot ik de bijzondere transformatie te gaan volgen. Dat betekende met enige regelmaat, voorzien van helm en bouwschoenen, met de kamera door het gebouw dwalen en de mij opvallende en bijzondere veranderingen vastleggen. Maar dat was niet alles; ik praatte met veel mensen over mijn fotoproject en kreeg steeds meer te horen over de geschiedenis van het paviljoen. Ook kreeg ik, soms door toeval, soms bedoeld, allerlei documentatie in handen. Maar vooral waren er verhalen van mensen over dit voor mij inmiddels bijzondere paviljoen.

Artikel gaat verder na de foto

In maart 2014 ging het paviljoen dicht en werd tijdelijk bevolkt via anti-kraak. Ook konden enkele kunstenaars er tijdelijk terecht met atelierruimte. Er was nog een laatste openstelling: bij open monumentendag in 2015 was er de laatste mogelijkheid het gebouw te bekijken, Dat werd massaal gedaan door onder meer oud-cliënten en oud-medewerkers.

Al doende kwam ik tot het inzicht dat ik een puzzel aan het maken was, waarvan ik stukjes in handen kreeg, maar niet wist hoe het plaatje op de deksel er uitziet. Deze puzzel is nu zover af dat alle stukjes op hun plaats worden gelegd in een boek over de ontwikkeling van ziekenzorg, verpleging en behandeling in het bestaan van het St. Jozef Paviljoen. Het mooie voor mij was dat het ziekenhuiswezen in Gouda uiteindelijk los komt van de confessionele indeling en in 1991 alles samenkomt in het nieuwe Groene Hart Ziekenhuis.

In verschillende afleveringen krijgt u een inzicht in de geschiedenis en zal per keer een stukje uit het boek worden gepubliceerd. Zodoende werken we toe naar de publicatie van het volledige boek.

Geïnteresseerd geraakt? Pre-order het boek door hier te klikken!

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl