Weekblad deGouda digitaal

Expositie Mooi Marginaal bij Drukkerswerkplaats Gouda

Gouda – Op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek is het deze woensdag een drukte van belang; letters worden bij elkaar gezocht, bij de pers is iemand met papier in de weer, op tafel staat een laptop open. Tot zover een gewone woensdag. Minder gewoon: de grote verzameling drukwerken die staat uitgestald. In de vitrines in en rond de drukkerswerkplaats staan deze maanden 53 bijzondere uitgaven van de expositie Mooi Marginaal te schitteren. Twee ervan zijn afkomstig van de pers hier in Drukkerswerkplaats Gouda. Graficus Peterpaul Kloosterman legt met zichtbaar genoegen uit hoe de werkplaats en de expositie tot stand zijn gekomen.

Het avontuur begon in 2012, toen Peterpaul en compagnon Pieter Stroop de kans kregen een gebruikte drukpers over te nemen. ‘Een oud-leraar had een drukpers staan en een zootje lood’, vertelt Peterpaul over de aanleiding. Die oud leraar was Ger Kleis, een ‘margedrukker’, die alleen zogenoemde marginale (kleine) uitgaven maakte. Onder zijn werk waren niettemin uitgaven van dichters als Gerrit Komrij en Peter Heringa en een fragment van Louis Couperus. Peterpauls ogen gloeien op als het over het bijzonderste gaat: bij de drukpers zaten letters van de befaamde typograaf Jan van Krimpen. Kortom, de twee waren verkocht, namen samen de drukmachine over en begonnen in de Jeruzalemkapel hun Drukkerswerkplaats Gouda.

Geraert Leeu
Die pers moest natuurlijk ook nog een naam krijgen. In de overlevering waren in de drukmachine de letters SSL meegekomen, het drukkerslabel van Ger Kleis, Sub Signo Libelli. De compagnons besloten die in stand te houden, al maakten zij een subtiele wijziging: de naam veranderde in Sub Signo Leonis. Vrij vertaald: ‘onder het zegel van de leeuw’. Een eerbetoon aan een van de eerste drukkers van Gouda, Geraert Leeu.

Peter Paul Kloosterman

Met de verhuizing van de bibliotheek en het streekarchief deed zich de unieke mogelijkheid voor om de Drukkerswerkplaats een plekje te geven in de omgeving waar hij zo goed past. De werkplaats bestaat intussen uit een clubje van vaklieden (drukkers), kunstenaars en boekbinders, waarmee wordt samengewerkt. Er zijn mooie samenwerkingen geweest met dichters en nu is er deze tentoonstelling, waarbij twee van hun uitgaven mee zullen reizen door het land.

De expositie
De tentoonstelling Mooi Marginaal wordt tweejaarlijks georganiseerd door de stichting Laurens Janszoon Coster om klein, zogenoemd marginaal drukwerk in het zonnetje te
zetten. Uit 183 inzendingen koos een jury 53 uitgaven. Met dank aan de uitleen van enkele vitrines door Museumgouda zijn deze de eerste maanden van 2019 in en rond de Drukkerswerkplaats te bekijken.

Goudse inzendingen die de selectie hebben gehaald zijn het boekje Labyrinth, van voormalig stadsdichter Klara Smeets en bundel De Steken, van Sasja Janssen. Later dit jaar reist de expositie door naar Maastricht, om volgend jaar Haarlem en Leiden aan te doen. Maar eerst is het unieke drukwerk tot 9 maart te zien op de eerste etage van de Goudse Chocoladefabriek.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl