Weekblad deGouda digitaal
Femke Pluim

Femke Pluim niet naar finale WK

#Gouda- Goudse atlete Femke Pluim heeft zich vandaag  niet weten te plaatsen voor de finale polsstokhoogspringen op het WK atletiek in Beijing. De Nederlandse recordhoudster bedwong een hoogte van 4.30 meter, maar bleef tijdens haar eerste WK steken bij de 4.45 meter.

De aanvangshoogte van 4.30 meter haalde ze in haar tweede poging ruim. Ook de eerste poging van de 4.45 sprong ze ruim, maar ze had volgens trainer Alex van Zutphen ‘net iets te weinig druk op de stok’. “Hierdoor haalde ze de diepte van de lat niet. Maar het was zeker niet een mindere sprong dan haar Nederlandse record sprong (4.55)”, aldus Van Zutphen. “De tweede en derde sprong bij de 4.45 meter  werd de druk iets te hoog maar, helaas niet de druk op de stok”, reageert Van Zutphen vlak na de race. “Ze sprong in de warming up met zwaardere stokken dan ooit ervoor. Het is jammer dat ze niet verder kwam dan 4.30 meter. Het is een mooie ervaring waar ze veel van leert voor komende toernooien. Polsstokhoogspringen is en blijft een moeilijk onderdeel en dat blijkt ook weer hier. Drie meiden met pr boven 4.75 gaan niet naar de finale terwijl 4.55 genoeg was!” Pluim eindigt als 21e waar ze als 22e geplaatste stond. Dat Femke te zenuwachtig was, zoals vermeld bij landelijke media, spreekt Van Zutphen tegen. “Femke was niet te zenuwachtig . Ze was relaxt. Natuurlijk brengt dit toernooi meer zenuwen, maar dat werkt zeker niet negatief. Polsstokhoogspringen is technisch moeilijk en Femke is snel vooruitgegaan,  waardoor het presteren nog niet stabiel genoeg is op het hoogste niveau.”

Turntalent

De 21-jarige Femke Pluim is een bijzondere atlete. Zij maakte pas  in 2011 de overstap van turnen naar atletiek. In eerste instantie alleen omdat ze harder wilde leren rennen. Ze bleek niet alleen een turntalent te zijn. Haar trainer Alex van Zutphen, bij AV Gouda, had al snel door dat zij met haar snelheid en haar eigenschap om nergens bang van te zijn, een goede polsstokhoogspringster zou kunnen zijn. Pluim wilde ook al snel polsstokspringen, maar moest zich eerst bewijzen op de 100 meter en het verspringen. Dat deed ze en daarna ging het snel. Op de Nederlandse indoorkampioenschappen van 2012 werd ze al gedeeld derde. Een jaar later veroverde zij haar eerste nationale titel bij de A-meisjes. Dat jaar drong ze door tot Oranje  en ze veroverde zilver op de Europese kampioenschappen voor junioren in het Italiaanse Rieti met een sprong over 4,25 meter. Zij was hiermee de eerste Nederlandse die op een EJK in deze discipline in de prijzen viel. Ook bij de senioren bleef zij goed presteren. In 2015 werd ze  indoorkampioene, verbeterde het uit 2003 stammende Nederlandse indoorrecord van 4.45 meter en verpulverde dit record later in het seizoen met haar 4.55 meter. Dit was goed voor een kwalificatie voor het WK in Beijing en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Het toernooi in Beijing duurt nog een week en daarna blijft Femke nog een paar dagen langer voor een korte vakantie. Op 5 september springt ze haar laatste sprong van dit seizoen op de Flamegames in Amsterdam. “In september heeft ze rust om in oktober weer volle bak te kunnen trainen. En half november gaan we met de Atletiekunie op trainingsstage naar Zuid-Afrika”, besluit Van Zutphen. De Krant van Gouda volgt haar ‘road to Rio’.

Door Bonnie van Doorn

Foto: Erik van Leeuwen

Femke Pluim

Femke Pluim op WK in Beiing (Foto: Erik van Leeuwen)

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl