Weekblad deGouda digitaal

Flinke face-lift voor Goudse Waag

#Gouda – De Goudse Waag aan de Markt staat vanaf 20 januari in de steigers vanwege werkzaamheden. Het gebouw wordt schoongespoten en voorzien van duivenwering. Ook wordt de nu spierwitte siersteen kunstmatig wat verouderd om zo een geheel te vormen met het historische gebouw. Afhankelijk van de weersomstandigheden is de planning dat half maart de steigers weer weg zijn. De siersteen aan de voorkant van de Waag wordt verouderd door het aanbrengen van een patinalaag. Dit is een techniek om een object een oud of verweerd uiterlijk te geven. Het natuurstenen reliëf is al een aantal jaar geleden aangebracht, maar steekt door haar witheid enorm af tegen de rest van het gebouw. Deze activiteit staat al jarenlang op het wensenlijstje van de gemeente Gouda, maar vanwege onvoldoende financiële middelen is dit nog niet uitgevoerd. De stichting ‘Vrienden van de Kaaswaag’ heeft aangeboden de kosten voor het patineren van het reliëf voor haar rekening te nemen. De gemeente Gouda heeft dit gebaar om het historisch karakter van de stad te behouden dankbaar aangenomen.

Reinigen met behoud van uitstraling
Het historisch pronkstuk aan de Markt is steeds donkerder aan het raken door vervuiling. Een gespecialiseerd bedrijf gaat het monument reinigen. Dit gebeurt op een zorgvuldige manier, zodat de monumentale uitstraling van het gebouw behouden blijft.

Favoriete landingsplaats van duiven
Een andere reden dat het gebouw vies wordt, is door de ontlasting van de vele duiven die zich op en rond de Waag ophouden. Het aanbrengen van een duivenwering zorgt ervoor dat de duiven een landing op de Waag vermijden. Het driehoekige beeld boven de ingang wordt afgeschermd met een net. Dit zorgt ervoor dat de duiven niet meer in de richels en op het beeld gaan zitten. Op andere plaatsen komen strips die voor de vogels vervelend aanvoelen. Dit komt door de laagspanning die door de strips gaat, wat niet pijnlijk is voor de duiven. Beide maatregelen zijn met succes ook toegepast op het Paleis op de Dam in Amsterdam. De duivenoverlast op en rond dit gebouw is afgenomen.
Het aanbrengen van de duivenwering, het reinigen van de gevels en het patineren van het reliëf gebeuren in een aaneengesloten periode. Zo blijven de kosten laag en de overlast beperkt voor passanten en toeristen. De werkzaamheden starten bewust in januari om de vele bezoekers tijdens de afgelopen Goudse feestmaand met Kaarsjesavond en Gouda bij Kunstlicht niet te storen en klaar te zijn voor het toeristenseizoen dat in het voorjaar start.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl