Weekblad deGouda digitaal

Foodstreet Tiendekwartier: van macaron tot moussaka

Gouda – Hij lag in bed te tellen… Geen schaapjes, maar restaurants en levensmiddelenwinkels in het Tiendekwartier waar hij zelf zijn Bangkok City runt: Herman Schoemaker is de initiatiefnemer van de Facebookpagina ‘Foodstreet Tiendekwartier’. Als het aan hem ligt kan Gouda straks wél 1,5 miljoen toeristen herbergen.

Super-divers
Op 17 oktober postte hij het eerste bericht op de pagina en inmiddels zijn er al meer dan 400 volgers. ‘De Lange Tiendeweg, Korte Tiendeweg, Zeugstraat, Wilhelminastraat, Jeruzalemstraat; het is allemaal het Tiendekwartier. Ik kwam steeds meer tot het inzicht dat zich in deze straten een grote diversiteit aan restaurants en ‘eetwinkels’ bevindt.’ Herman heeft gelijk: de wijk telt nu 17 restaurants, lunchrooms en koffietentjes en 14 winkels waar men authentieke en verse producten verkoopt. Een korte wandeling maakt de keus eigenlijk alleen maar ingewikkeld: van Indiaas tot Italiaans, van brownie tot sushi, van vegan tot falafel… Je kunt hier, als je wil, de hele dag eten van over de hele wereld. Thuis koken? Dan is een ritje over de Tiendeweg genoeg om een tafel te dekken met kaas, vlees, vis, vers brood… En dan een macaron toe!

Versterking Goudse economie
Herman: ‘Het initiatief is natuurlijk bedoeld om de Goudse economie te versterken: een aantrekkelijk horeca-aanbod maakt een dagje winkelen leuker en andersom zorgt een goed en divers winkelaanbod ervoor dat mensen blijven voor lunch, diner of een overnachting.’ Hij is al plannen aan het maken voor de toekomst en wandelt regelmatig door de wijk om collega’s te informeren over het initiatief. ‘Ik werk eigenlijk achterstevoren: ik ben ervan overtuigd dat je gewoon moet beginnen, omdat er anders niks gebeurt. De groep ondernemers is zo groot, dat samen tot afspraken komen anders nauwelijks lukt.’
In maart 2020 staat er, mits er voldoende animo is onder de collega’s in de wijk, een foodwalk gepland. Herman stelt zich voor hoe je overal in de straat kleine gerechtjes kunt proeven, soms met een bijpassend wijntje, om je wandeling af te sluiten met een petit four als toetje.

Spreiding
Nu Gouda in 2018 meer dan een miljoen bezoekers heeft mogen verwelkomen stelt de stad zich nieuwe doelen voor de toekomst. Herman: ‘Als Gouda ernaar streeft nog meer toeristen te ontvangen, wordt spreiding van deze groep ook steeds belangrijker. Nu ‘vliegen’ toeristen maar ook Gouwenaren vaak snel de Markt op, waar het enorm druk wordt. Als er vooraan in de straat al een zakpaal komt, neemt dat de vaart eruit en begint het centrum bij de Tiendewegbrug.’

Op de Facebookpagina Tiendekwartier stellen de verschillende ondernemers zich op dit moment om beurten voor. Ben jij een foodie of een fijnproever? Tijd om deze wijk (opnieuw) te ontdekken!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl