Weekblad deGouda digitaal

Liveblog: Coronavirus in Gouda

Gouda – Sinds donderdag 12 maart is Nederland in de ban van het virus die de wereld schade to brengt: het Coronavirus. Ook in Gouda zijn er grote maatregelen getroffen wij houden jullie bij met deze liveblog.

Totaal besmettingen in Nederland: 4204
Totaal overleden in Nederland: 179
Totaal besmettingen Gouda: 15

We gaan verder in dit nieuwe liveblog.


ZONDAG 22 MAART

UPDATE 20:34 uur: Wij hebben een boodschap voor iedereen. 1.5 meter!

UPDATE 14:40 uur: In het Groene Hart zijn nu 76 besmettingen met het Coronavirus.

UPDATE 14:00 uur: Vandaag is bekende gemaakt dat er 573 besmettingen zijn bijgekomen en er 43 patiënten overleden.

UPDATE 13:00 uur: De NS meldt op hun website de volgende boodschap ”Speciale basisdienstregeling: reis alleen indien strikt noodzakelijk”.

Tot nader order is een speciale basisdienstregeling van kracht. Dit houdt in dat vanaf ieder station in Nederland in alle richtingen twee treinen per uur rijden. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo. Let op! De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te brengen. Ga dus niet met de trein als dit niet strikt noodzakelijk is!

Voor wie thuis kan werken: doe dat ook! Luidt de boodschap van de overheid en de Nederlandse Spoorwegen.


ZATERDAG 21 MAART

UPDATE 18:00 uur: De teller staat nu op 59 als het gaat om Coronapatiënten in het Groene Hart. Vandaag is bekend gemaakt dat ook in Zuidplas een persoon is besmet met het virus. Dit is de eerste keer in Zuidplas. Gouda heeft met 12 besmette gevallen na Alphen (15) de meeste Coronapatiënten

UPDATE 14:05 uur: 30 patiënten overleden. 637 nieuwe besmettingen.


VRIJDAG 20 MAART

UPDATE 14:02 uur: RIVM UPDATE: 30 DODEN, 534 NIEUWE PATIËNTEN

UPDATE 10:35 uur: Ouderen van zeventig jaar en ouder kunnen met ingang van maandag tussen zeven en acht uur ’s morgens terecht bij de winkels van Albert Heijn. Dit meldt Omroep West op hun website. Zo lopen ze minder risico om het coronavirus op te lopen. Ander voordeel: de jongere hamsteraars mogen er dan nog niet in, dus er is minder kans op misgrijpen.

UPDATE 09:30 uur: Vanavond om 19.00 uur zal koning Willem-Alexander een toespraak houden vanwege Coronacrisis. Dit is live te zien op NPO1.


DONDERDAG 19 MAART

UPDATE 18:49 uur: Premier Rutte roept Nederlanders op om zich aan de voorschriften te houden, in het bijzonder die van 1,5 meter afstand.“Dat leidt tot een enorme afname van het risico dat het virus wordt overgedragen van de ene op de andere persoon”, zegt Rutte.”Ik zie hier en daar in de parkjes mensen met elkaar het gezellig hebben, dat is prima, maar houd dan die 1,5 meter afstand.”

UPDATE 16:30 uur: Alle Zorgpartners locaties worden tot nader order gesloten voor bezoekers.

UPDATE 15:50 uur: Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) heeft een speciale Corona verpleegafdeling en Corona Intensive Care ingericht. Dit is nodig om een grote toestroom van patiënten uit de hele regio op te kunnen vangen. Beide afdelingen zijn klaar voor gebruik.

UPDATE 15:00 uur: Mooie beelden vanuit De Savelberg. Enkele artiesten zorgen voor entertainment voor de bewoners van De Savelberg.

UPDATE 14.30 uur: 409 besmettingen en 18 doden zijn de nieuwe cijfers. Nu zijn er in totaal 2460 besmet en 76 overleden aan het virus.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 870 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid Holland (312). Limburg (301). 

UPDATE 14:19 uur: Supermarktketen Dirk van den Broek past de kassa’s in de 123 filialen aan met beschermend plexiglas om de kans op mogelijke verspreiding van Coronaviris te voorkomen. Ook krijgen klanten het nadrukkelijke advies om anderhalve meter afstand (minimaal een boodschappenkar) te houden van de andere klanten.

UPDATE 12:13 uur: Bij zeker één bewoner van revalidatiecentrum Ronssehof is het coronavirus vastgesteld. Dat meld AD Groene Hart. Daarmee heeft zorgorganisatie Zorgpartners Midden-Holland, met in Gouda en omgeving diverse zorgcentra en ook afdelingen thuiszorg en revalidatie, nu te maken met ten minste twee besmettingen.

UPDATE 11:05 uur: LET OP! In Bloemendaal in Gouda hangen posters over het inzamelen van geld voor voedselpakketten voor de Voedselbank.

Voedselbank Gouda weet NIETS over deze actie. Het e-mailadres op de poster bestaat niet. Maak dus géén geld over via op het op de poster vermelde rekeningnummer

UPDATE 09.30 uur: Het Groene Hart Ziekenhuis heeft alle medewerkers voorzien van vers fruit.

UPDATE 08.55 uur: Wil jij graag een ander helpen? Met Goud voor elkaar kan je jezelf registreren.

UPDATE 08.25 uur: Herman Schoemaker, eigenaar van Thai restaurant Bangkok City, heeft een tip voor zijn horeca-collega’s:

UPDATE 08:00 uur: Ondernemers van de Lange en Korte Groenendaal zoeken steun bij elkaar en voor de winkels die nog wel open zijn ”wij staan waar mogelijk nog steeds voor u klaar”.

UPDATE 07.30 uur: Best Western Hotel Gouda is vanaf vandaag gesloten vanwege het Coronavirus.


WOENSDAG 18 MAART

UPDATE 15.32 uur: Alle WE kledingzaken in Nederland sluiten. Ook in Gouda op de Kleiweg. ”Helaas kunnen wij in deze moeilijke periode niet langer de gezondheid en veiligheid van onze klanten en werknemers garanderen. De gezondheid en veiligheid van onze klanten en onze medewerkers heeft onze allerhoogste prioriteit” schrijft WE op de website.

UPDATE 15.27 uur: Groene Hart Ziekenhuis bereidt zich voor op grote toestroom coronapatiënten: extra ic-bedden en aparte HAP

UPDATE 14:00 uur: 15 patiënten overleden, 346 nieuwe patiënten, in totaal 2051 positief geteste personen.

UPDATE 13.50 uur: Er is op dit moment geen bezoekverbod afgekondigd in de Goudse verpleeghuizen. Zorgpartners houdt een speciale pagina bij op hun website met informatie over het Coronavirus. Hierop staan de maatregelen die de zorgdienst in verpleeghuizen treft. Bezoekers die symptomen hebben van verkoudheid of die in risicogebieden zijn geweest wordt daar aangeraden om hun bezoek uit te stellen. Verder wordt gewezen op de bekende hygienemaatregelen zoals handen wassen, niezen in de elleboog en gebruik van papieren zakdoekjes.

UPDATE 13:15 uur: Op 19 maart kunne cliënten van de Voedselbank nog producten halen.

UPDATE 13.05 uur: Het Groene Hart ziekenhuis in Gouda heeft voor ongeveer twee dagen mondkapjes op voorraad. Dat heeft de afdeling communicatie laten weten. Hoeveel kapjes er dagelijks worden gebruikt is niet duidelijk. Het is voor ziekenhuizen enorm lastig om aan mondkapjes te komen. Een gemiddeld ziekenhuis gebruikt zo’n 2000 mondkapjes per dag.

UPDATE 13:00 uur: Het Kamerdebat over de corona-aanpak begint, kijk mee via https://nos.nl/livestream/2327490-kijk-mee-kamerdebat-over-ontwikkelingen-coronavirus.html


DINSDAG 17 MAART

UPDATE 20.05 uur: De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten vanaf zaterdag flink minder treinen in. Door de nieuwe basisdienstregeling, zoals de NS het noemt, rijden er vanaf ieder station in Nederland rijden nog maar twee treinen per uur in alle richtingen.

UPDATE 18.27 uur: Geen massale feesten op Koningsdag en de daaraan voorafgaande Koningsnacht en ook geen vrijmarkten. Luid in plaats daarvan bijvoorbeeld de kerkklokken, hang de vlag uit voor zorgpersoneel en niet voor de koning, of breng bloemen naar stadgenoten die een opkikker kunnen gebruiken. Dat zegt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en burgemeester van Gouda. Meld het AD Groene Hart op hun website.

UPDATE 18.25 uur: Een animatie hoe snel het Coronavirus verspreid in de wereld.

UPDATE 18.20 uur: De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. Bronnen in Den Haag bevestigen dat dat een van de maatregelen is uit het steunpakket voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen. De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten.

UPDATE 15:33 uur: Politie Gouda meld dat er oplichters in Gouda rond lopen die Corona-maatregelen misbruiken om mensen te misleiden.

UPDATE 14:00 uur: Totaal positief geteste mensen is nu 1705. 19 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 43 mensen gestorven aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar.

Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (197) en Zuid-Holland (175).

UPDATE 13:55 uur: Café Central geeft samen met Swing Gouda nu gratis eten weg aan de Markt.

UPDATE 13:50: Aantal inwoners van de regio Hollands Midden die besmet zijn met het nieuwe coronavirus: 34. In Gouda zit de teller op 5.

UPDATE 13:15 uur: Een bewoner van verpleeghuis Prinsenhof aan de Anna van Meertenstraat in Gouda heeft het coronavirus onder de leden. De zieke wordt in ‘strikte isolatie’ verzorgd.

UPDATE 11:25 uur: De politiepost in het Evertshuis in Bodegraven wordt per direct gesloten. Dit meldt de politie Gouda in een bericht op Facebook. Het politiebureau in Gouda blijft tot nader order open. 


MAANDAG 16 MAART

UPDATE 14.48 uur: Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda spreekt Gouwenaars toe met dit bericht:

UPDATE 14.21 uur: Sinds de laatste update van het RIVM zijn 278 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413. Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 24 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen was 79 jaar (de jongste was 59, de oudste 94).

UPDATE 13:40 uur: Het Sociaal Team is op alle locaties gesloten. Het team is wel telefonisch of per mail bereikbaar.

UPDATE 11:50 uur: De nieuwe supermarkt COOP in de Nieuwe Markt Passage is wel gewoon geopend. De feestelijke opening dat op 24 maart plaats zou vinden gaat niet door.

UPDATE 11.15 uur: Het openbaar vervoer heeft het aantal reizigers in de ochtendspits vandaag zien dalen met ongeveer 85 procent. Dat meldt branchevereniging OV-NL. De afgelopen dagen was het al buitengewoon rustig door de maatregelen tegen het coronavirus. Het aantal reizigers was al met ongeveer 50 procent gedaald.

UPDATE 10:30 uur: Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer 070-4455888 geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus.

UPDATE 09.00 uur: In totaal zijn er nu 31 besmettingen in Midden-Holland.

UPDATE 08.10 uur: Er zijn op dit moment GEEN files in Nederland.

UPDATE 08.00 uur: In het Goudse Groene Hart Ziekenhuis worden NIET spoedeisende operaties geannuleerd. Dit om de verspreiding het Coronavirus te voorkomen.


ZONDAG 15 MAART

UPDATE 18.22 uur: Restaurants mogen nog WEL gewoon eten bezorgen.

UPDATE 17.48 uur: Ook de Chocoladefabriek is vanaf morgen gesloten. Hier zit GoudaFM, Kruim, VR Space, Bibliotheek en de Drukkerswerkplaats gevestigd. GoudaFM zal gewoon door gaan met radio maken en je op de hoogte houden over het Coronavirus.

UPDATE 17.00 uur: ALLE HORECA VANAF VANDAAG TOT 6 APRIL GESLOTEN.

UPDATE 16.42 uur: Kabinet: scholen, horeca en sportclubs gaan dicht, meld RTL Nieuws.

UPDATE 16.31 uur: Alle scholen in Nederland blijven vanaf morgen dicht, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs.

UPDATE 15:15 uur: Antoniuscollege en Antonius Mavo XL gaan morgen alleen lesgeven aan examenkandidaten i.v.m. het Coronavirus.

UPDATE 14.35 uur: Wetenschapsjournalist Diederik Jekel vertelt in ‘mensen’ taal wat het Coronavirus nou inhoud en hoe je er mee moet omgaan.

UPDATE 14.00 uur: Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus in Nederland is gestegen van 12 naar 20, Het aantal besmettingen staat nu op 1135, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

UPDATE 12.50 uur: mboRijnland Gouda (en andere school filialen) zijn gesloten tot 31 maart. Driestar College Gouda geeft op sociale media aan dat ze wachten tot maandag 06.00 uur.

UPDATE 12.26 uur: (zondag): De eerste restaurant in Gouda gaat tijdelijk dicht tot 31 maart. Thai restaurant Bangkok City aan de Lange Tiendeweg besloten voorlopig alleen maar te bezorgen.


ZATERDAG 14 MAART

UPDATE 15:30 uur: 2 nieuwe doden, 959 besmettingen in Nederland. In het Groene Hart Ziekenhuis zijn gisteravond twee patiënten opgenomen die zijn besmet met het coronavirus.

UPDATE 14:20 uur: Op dit moment tellen we 18 besmettingen in het Groene Hart.

UPDATE 13:41 uur: Cultuurhuis de Garenspinnerij is nog steeds open maar heeft wel het event op 15 maart Kunstexcursie Kröller-Müller Museum, het disco event van 20 maart en Goldfaden Klezmer op 27 maart geannuleerd.

UPDATE 08.30 uur (zaterdag): Wetenschappers van het Erasmus MC en Universiteit Utrecht hebben een antilichaam tegen het coronavirus (COVID-19) gevonden. Volgens het universiteitsblad Erasmus Magazine (EM) is het een wereldprimeur. Het antilichaam zorgt ervoor dat het coronavirus niet meer kan infecteren. Dit meld RTV Rijnmond hier.


VRIJDAG 13 MAART

UPDATE 21.25 uur: Herman Schoemaker van Thais Restaurant Bangkok City meldt aan de redactie dat zijn restaurant aan de Lange Tiendeweg redelijk vol zit en dat er veel bestellingen komen. Schoemaker heeft zijn bezorgingsgebied extra vergroot i.v.m. het virus, zodat hij iedereen kan voorzien van eten.

UPDATE 18:40 uur: Elk persoon in het verzorgingstehuis Welthuis in Gouda mag één persoon per dag ontvangen. Tevens zijn alle evenementen voor ouderen daar afgelast.

UPDATE 17.26 uur: Bioscoop Cinema Gouda nu ook gesloten. ”Naar aanleiding van deze maatregelen zullen er per direct tot en met 31 maart geen films meer gedraaid worden in Cinema Gouda.”

UPDATE 16:45 uur: Veel cultuurinstellingen sluiten hun deuren, echter blijft de Garenspinnerij open. Zo schrijven ze op Twitter: ”Zin om vanavond even lekker de deur uit te gaan? Kom naar de Garenspinnerij.” Veel Gouwenaars zetten hier hun vraagtekens bij.

UPDATE 16:25 uur: De Warenmarkt gaat gewoon door morgen op de Markt in Gouda. Dit meldt de organisatie op Facebook.

UPDATE 16:22 uur: De organisatie van Koningsdag op de Markt en Koningsnacht vertelt op sociale media dat de huidige maatregelen nog geen invloed hebben op het oranje-festijn.

UPDATE 15:50 uur: En daar hebben we de toiletpapier update! In de supermarkt van Albert Heijn op de Markt is niets meer over. Niet iedereen begrijpt waarom Gouwenaars toiletpapier inkopen. ”We hadden het er over. Toiletpapier is toch niet nodig. je hebt toch een douche?” aldus Gerben Roskam.

UPDATE 15:13 uur: De redactie heeft gebeld met alle kerkinstanties.

GODcentre Gouda: ‘’’Wij geloven als kerk vanuit de Bijbel dat we de overheid moeten gehoorzamen. Zij hebben duidelijk afgegeven dat meer dan 100 mensen niet meer bij elkaar zouden moeten zijn. Dus ook wij zullen ons hieraan houden. We zijn nu voor de zondagochtend heel hard bezig met het opzetten van een livestream. Zo kunnen mensen vanuit huis via YouTube de dienst bekijken. Daarnaast hebben we doordeweeks wat kleinere settingen van maximaal 20 tot 25 mensen, waarin we samenkomen.’’

Christelijk gereformeerde kerk Gouda: ‘’Vanavond komt de kerkraad bij elkaar. Dan zijn er verschillende opties en die gaan van: of met zijn allen thuisblijven en naar een televisiekerkdienst kijken die georganiseerd wordt. Of bewust het aantal bezoekers beperken en bepaalde categorieën uitnodigen voor de kerkdienst ’s ochtends en de rest voor de kerkdienst ‘s middags. Dan is er een gelegenheid voor iedereen en is het verder ieder zijn eigen verantwoordelijk wat diegene hiermee doet.’’

Moskeeën
Er zijn een aantal moskeeën in Gouda gebeld maar wij krijgen ze niet te pakken.

UPDATE 14:57 uur: Volgens de supermarkten hoef je niet te hamsteren, maar op sociale media zijn op diverse foto’s te zien dat de schappen leeggeruimd zijn.

UPDATE 14:10 uur: Dodental Corona stijgt naar tien, 190 nieuwe besmettingen in Nederland. Er zijn nu meer dan 800 besmettingen in Nederland.

UPDATE 13:50 uur: Burgemeester Pieter Verhoeve heeft zojuist een persmoment gehad met journalisten in Gouda. ”De sfeer is goed en ik heb met de twee patiënten gesproken die besmet zijn in Gouda, die maken het goed”. De burgemeester denkt ook dat scholen zoals het Driestar college binnenkort dicht gaan. Hij benadrukte dat openbare plekken en evenementen die over de 100 gasten bevatten, uiteraard niet door gaan. ‘The Cheese Experience stond gepland om op 21 maart open te gaan, maar dat is nu ook van de baan”. Daarnaast vroegen journalisten van deGouda hoe het zat met de supermarkten, waarover de burgemeester vertelde dat hamsteren niet nodig was.

Bekijk hier het live-verslag terug:

UPDATE 13:15 uur: Bij de Chocoladefabriek merken ze niet veel van het Coronavirus en is het redelijk druk. ”Er is geen noodverordening opgezegd en daarom kunnen wij ook geen mensen weigeren.” Aldus een medewerkster.

UPDATE 12:50 uur: Ook in de supermarkten van Gouda wordt het steeds drukker. Het toiletpapier in de Albert Heijn op de Markt is bijna op. In het winkelcentrum in Bloemendaal is de supermarkt Jumbo vol met mensen.

UPDATE 11:52 uur: Ook de horeca heeft het moeilijk. In Nederland zijn 48% van reserveringen al geannuleerd. In Gouda is er nog niet veel te merken, maar vertelt Bangkok City aan de Lange Tiendeweg dat zij het postcode gebied gaan vergroten om mensen thuis te voorzien van eten. ”Annuleringen komen binnen als vliegen op een koeienvlaai.
Zolang het kan en mag zetten wij vol in op bezorgen”

”Vanaf vandaag bezorgen wij in Reeuwijk, Boskoop, Haastrecht, Moordrecht, Gouderak en Waddinxveen met de auto.” Aldus Herman Schoemaker van Bangkok City.

UPDATE 11.50 uur: De Chocoladefabriek / Bibliotheek Gouda heeft bekend gemaakt dat zij alle evenementen tot 31 maart hebben geannuleerd. Wel is de bieb/choco nog open voor bezoek.

UPDATE 11.26 uur: Om 13.30 uur wordt er een persmoment gehouden in het Huis van de Stad. Deze wordt gehouden door burgemeester Pieter Verhoeve over het Coronavirus.

UPDATE 15:30 uur (donderdag): Evenementen met meer dan 100 mensen worden in heel Nederland afgelast. Dat maakte zorgminister Bruins zojuist bekend in een persconferentie met premier Rutte en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum. Dat geldt ook voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Gouda
Voor Gouda betekent dat De Goudse Schouwburg, Museum Gouda en SoWhat hun deuren sluiten tot 31 maart. Cinema Gouda neemt extra maatregelen en blijft voorlopig geopend. De Garenspinnerij meldt op Facebook dat zij nog wel open zijn.

Erna Staal van Bibliotheek Gouda vertelt aan de redactie dat de Chocoladefabriek wel open is voor bezoekers. ”We halveren de stoelen en/ studieplekken zodat er niet meer dan 75 mensen kunnen zitten.”

Horecagelegenheid Kruim meldt dat ook zij gewoon open zijn, maar dat ze wel extra ruimte maken tussen de eettafels.

Artikel gaat door na deze tweet

Ook brengt het virus Koningsdag, Koningsnacht en Riverdale Festival mogelijk in gevaar. Op 27 april vind Koningsnacht plaats op de Markt en een maand later Riverdale Festival op het Sluiseiland. De organisatie kan nog niks zeggen en volgt de richtlijnen van het RIVM.

Kerken
Alle kerkdiensten in Gouda zijn ook gesloten tot 31 maart.

GoudaFM
GoudaFM zal komende maand gewoon on-air blijven met het laatste nieuws, ook over het Coronavirus. A.s. zaterdag is er gewoon ‘Wakker Worden’ van 09.00 tot 11.00 uur gevolgd door Beauty Case en De Goudse 40 met Siets Roskam.

Vandaag werd ook bekend gemaakt dat het eerste evenement in Gouda is afgelast. Op zondag 21 maart zou een Amerikaanse band spelen bij de Theaterbakkerheij maar vanwege het reisverbod gaat dit niet door.

In het algemeen reageren Gouwenaars vrij nuchter en werd de donderdag markt goed bezocht, evenals de terrassen van Gewoon Gouds, Belvedere en Gouds Glas die vol zaten.

Sport
Er zullen de komende tijd geen wedstrijden worden gespeeld in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Ook zijn alle amateur wedstrijden afgelast.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl