Weekblad deGouda digitaal

Gemeente Gouda: 60 miljoen euro voor vernieuwing schoolgebouwen

Gouda- De gemeente Gouda trekt zo’n 60 miljoen euro uit voor een grootschalige vernieuwing van zijn schoolgebouwen. Het grootste project wordt de renovatie van de Heemskerklocatie Goudse Waarden, waar voor ruim 20 miljoen euro aan wordt verspijkerd. Verder worden van het geld scholen geclusterd, gerenoveerd, uitgebreid en nieuw gebouwd. De investering moet helpen een einde te maken aan de wijdverbreide huisvestingsproblemen en achterstallig onderhoud.

De reeks projecten, die luisteren naar de naam IHP, zullenplaatsvinden tussen 2020 en 2024. De gemeente grijpt devernieuwing van de gebouwen aan om ook wijzigingen doorte voeren aan de plek en omvang voor scholen: ‘de goede school, op de goede plek, op het goede moment’, aldus wethouder Thierry van Vugt. 

Nieuwe ontwikkelingen
Denk hierbij aan clustering van scholen die op dit moment te ruim zitten, zoals het Auris Taalplein en basisschool de Triangel. Maar ook aan uitbreiding van scholen die juist uit hun jasje zijn gegroeid, zoals het Kesper College, Al Qalam enhet J. Calvijn. De Livingstoneschool, die in een klein en verouderd gebouw zit, mag zich verheugen op nieuwbouw. De Casimirschool aan de Herpstraat komt in aanmerking voorrenovatie.

Duurzaamheid
Het gaat bij de grootschalige plannen duidelijk niet alleen om de afmetingen van schoolgebouwen. De gemeente is ook bezig aan een duurzaamheidsoffensief. Voor renovatie betekent dat BENG (Bijna Energieneutraal) bouwen, nieuwbouw wordt ENG (Energieneutraal) gebouwd. Die maatregelen kosten geld, maar leveren ook geld op, zo legt wethouder van Vugt uit. Daarom wordt hen zelf ook om een bijdrage gevraagd: scholen wordt gevraagd 10% van hun renovatiekosten mee te betalen, die zij later op de gedaalde lasten kunnen terugverdienen.

Heemskerkstraat: 20 miljoen
Eén project is losgetrokken van de rest: de renovatie van de Heemskerklocatie van de Goudse Waarden. Dat komt omdat het een ouder project is. Al in 2015 begon men met het maken van de renovatieplannen, die destijds 8 miljoen euro moesten gaan kosten en waarmee het gebouw weer 20 jaar moestmeegaan. Maar de gemeente werd ingehaald door de realiteit en gooit het nu over een andere boeg. Door het gebouw volledig te strippen en aan te passen aan de huidige tijd, moet het weer 40 jaar mee kunnen. De kosten zijn wel hoger: ruim 20 miljoen euro. Volgens wethouder van Vugt moet dit bedrag komen uit kredieten, oftewel er wordt extra voor geleend.

Overlast
De werkzaamheden zullen ook aan scholieren niet ongemerkt voorbij gaan. “Er komt veel tijdelijke huisvesting”, voorspelt van Vugt. Sommige scholen kunnen onder de werkzaamheden doorgaan, maar voor de grotere ingrepen is dit geen optie. De Livingstoneschool verhuist mogelijk een tijdje naar de oude Driestar-locatie aan de overkant. 

Ondanks de groei van velen is het ook niet zo dat scholen straks eindeloos door mogen groeien. Als voorbeeld noemt de wethouder de Islamitische Al Qalam school, die zich straks aan een maximum aantal leerlingen van 500 moet houden. Zo wordt voorkomen dat zij binnen korte tijd opnieuw uit de voegen barsten. Het nieuwe IHP loopt van 2020 tot 2024 en vormt eigenlijk slechts een begin. Na 2024 zullen nog twee inhaalslagen volgen met nieuwe projecten. Maar dan zijn deze scholen al geholpen.

Goudse Waarden Heemskerkstraat: grondige renovatie
Auris Taalplein / De Triangel: clustering en nieuwbouw op huidige locatie De Ark
Kesper College: uitbreiding en renovatie
J. Calvijn: uitbreiding huidige locatie
Casimirschool: renovatie Herpstraat
Al Qalam: uitbreiding op eigen terrein
Livingstoneschool: nieuwbouw op huidige locatie
Gymzaal Hoogenburg: sloop

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl