Weekblad deGouda digitaal

Gemeente maakt werk van betaalbare huurwoningen

Gouda zou al 200 extra ‘middenhuur woningen’ bouwen, zo stond in het coalitieakkoord. Met een nieuwe notitie heeft de gemeente een belangrijke stap gezet om die woningen ook op langere termijn betaalbaar te houden. Een ‘borging’ moet initiatiefnemers een maximum bedrag opleggen waar de huur voor 15 jaar niet bovenuit mag komen. Dat is overigens niet nieuw, stelt wethouder Rogier Tetteroo, steden als Utrecht, Alphen a/d Rijn en Eindhoven gingen ons voor.

Nieuwbouw
Volgens het coalitieakkoord wil Gouda tot 2025 zo´n 200 ‘middenhuur woningen’ bijbouwen. Het gaat daarbij om woningen in de vrije sector, met een huurbedrag tussen €720,- en €950,-. Om te voorkomen dat die woningen in het begin betaalbaar zijn en vervolgens razendsnel de markt uit prijzen wil Gouda een maximum huur vastleggen. Die moet gelden voor een periode van 15 jaar. De hoogte van het bedrag wordt bepaald naar de zone waarin de woning wordt gebouwd. Er worden drie zones ingericht, A t/m C, waarin woningen een eigen type en afmeting hebben. Het plafond van maximaal €950,- geldt voor grotere woningen, voor kleine huizen komt het bedrag lager te liggen.

Inkomenstoets
Hier bovenop komt er ook een inkomenstoets voor de middeldure woningen, van ongeveer 1,5x modaal. Deze eis wordt getoetst bij aanvang, als het inkomen later stijgt en scheefhuur ontstaat is daar niets aan te doen, legt wethouder Tetteroo uit.De nieuwe maatregel maakt onderdeel uit van een offensief voor betaalbare woonruimte. De meeste woningen staan op dit moment gepland in de Spoorzone (waaronder het Blokker terrein), de rest wordt verspreid door de stad gerealiseerd.
Maar eerst is er werk aan de winkel om de wet op te tuigen die dit alles moet gaan regelen. Het bestuur hoopt deze begin 2020 aan de raad aan te bieden, zodat hij nog dat jaar van kracht wordt.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl