Weekblad deGouda digitaal

Gemeente wil scanauto voor stadstoezicht

Gouda – Vorig jaar heeft de gemeenteraad gevraagd te onderzoeken of er extra inzet nodig is bij stadstoezicht. De gemeente heeft daarop een inventarisatie gemaakt van wat er al wordt gedaan en wat er eventueel nodig is. Meest opvallend is de wens van een scanauto, die parkeerders zonder parkeervergunning geautomatiseerd kan bekeuren. Ook moet er een boa komen voor de nieuwe wijk Westergouwe en stelt Gouda voor om te investeren in de huidige Jeugdboa’s.

De inventarisatie van de boa’s biedt een mooi inkijkje in de werkzaamheden van stadstoezicht. Zo wordt duidelijk dat zij de meeste tijd kwijt zijn aan milieudelicten, waaronder ook fietsparkeren valt. Dit kost de afdeling zo’n 6 fte (fulltime banen) inzet. Op korte afstand volgen cameratoezicht (5,3 fte), wijktoezicht (3,9 fte) en parkeren (3,6 fte).

De coronatijd is voor stadstoezicht een extra drukke tijd. De dienst heeft dit opgelost door handhavers weg te halen bij andere taken. Ook levert omgevingsdienst ODMH enkele toezichthouders.

Scanauto
Opmerkelijkste voorstel van de gemeente is om een scanauto aan te schaffen. Zo’n auto zou dan rond komen te rijden in een gebied waar parkeervergunningen gelden. Nadat hij langs de parkeerplekken is gereden kan op een basislocatie de data worden uitgefilterd. Alle voertuigen die als vergunninghouder staan geregistreerd worden eruit gefilterd, alle anderen krijgen een naheffing. Het doel, zo schrijft de gemeente, is om meer betalende parkeerders te realiseren. De gemeente verwacht dat de auto van bekeuringen binnen een jaar kan worden terugverdiend.

Boa’s
Daarnaast stelt de gemeente voor om een handhaver in te roosteren voor de nieuwe wijk Westergouwe. En doet zij een voorzet om meer effect te sorteren bij inzet van de huidige jeugdboa’s, bijvoorbeeld door scholing of inzet van meer van deze handhavers. Deze jonge boa’s worden vooral ingezet om overlast van jeugd effectiever aan te pakken.

Het is nu aan de gemeenteraad om keuzes te maken met de adviezen van de gemeente. Ondanks dat de gemeente niet adviseert meer personeel aan te trekken, kan de raad hier alsnog voor kiezen. Hiervoor is overigens wel extra budget nodig en die keuze ligt in de onzekere financiële situatie van de gemeente niet voor de hand.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl