Weekblad deGouda digitaal

Gemeente wil welstandsbeleid versoepelen

Gouda – De gemeente Gouda wil het welstandsbeleid aanpassen. Voor de Gouwenaar betekent dit vernieuwde welstandsbeleid vooral dat men sneller iets kan bouwen op eigen terrein. Voortaan hoeft men dan niet langs de welstandscommissie, waar toch altijd een aantal weken overheen gaat. Ook voor de welstandscommissie zelf pakt de verandering niet verkeerd uit: zij heeft een stuk meer tijd om zich bezig te houden met grotere en belangrijkere veranderingen in het stadsbeeld, bijvoorbeeld in de binnenstad.

In de afgelopen maanden is overlegd met vertegenwoordigers van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over het voorstel tot wijzigingen in het welstandsbeleid. Ook de welstandscommissie stemde ermee in. Er moet nog steeds een vergunning aangevraagd worden, maar welstand bepaalt niet langer hoe de uitbouw er uit komt te zien.

Groene aanbouw
Wethouder Daphne Bergman: ”Op dit moment moet iedereen met een vergunning voor een uitbouw langs de welstandscommissie. Deze commissie kan aangeven dat, als je een groene aanbouw wilt bouwen, de kleur niet bij de wijk past en daarom aangepast moet worden. In de beschermde binnenstad is dit nog steeds van kracht, maar in andere wijken als bijvoorbeeld Goverwelle is dit niet meer nodig. Andere gebieden waarbij volledig toezicht wordt toegepast zijn: De Binnenstad en randen, Van Bergen IJzendoornpark en de nieuwe wijk ‘De Nieuwe Gouwe’. Dit is vanwege de cultuur-en architectuurhistorische betekenis van deze gebieden en de hierin gelegen gebieden.”

Het voorstel voor het nieuwe welstandsbeleid wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd voor bespreking en besluitvorming.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl