Weekblad deGouda digitaal

Gerard de Kleijn verlaat Museum Gouda: ‘Mijn opdracht hier zit erop’

Gouda – Gerard de Kleijn vertrekt per 1 februari volgend jaar als directeur van Museum Gouda. “Mijn opdracht hier zit erop. Ik kan met goed fatsoen weg.” Het gaat goed met het museum, geeft hij aan, het is financieel gezond en het aantal bezoekers, vrijwilligers en sponsoren is de afgelopen jaren gegroeid.

Zes jaar geleden, bij zijn aantreden, was dat heel anders. Er moest een reddingsplan worden opgezet. Dat bestond bijvoorbeeld uit de openstelling op dinsdag, de opening van de voordeur aan de Oosthaven, en het tentoonstellen van de meer dan drieduizend voorwerpen uit de verborgen depots. Het meest besproken onder deel van het reddingsplan was de verkoop van het schilderij ‘The Schoolboys’ van Marlene Dumas. Gerard de Kleijn haalde verder grote tentoonstellingen binnen die nationale en internationale bezoekers naar Gouda trokken. “We zijn een stadsmuseum dat gericht is op bezoekers uit Gouda en omgeving. Eén keer in de twee jaar wilden we iets doen dat voor het hele land interessant is.”

“Mijn opdracht hier zit erop.”

Publiekstrekker
De eerste publiekstrekker was in 2012 ‘Schetsen van Schoonheid’, dat de cartons (ontwerptekeningen) van de Goudse Glazen toonde. In 2014 kwamen de schilderijen van Henri Fantin-Latour uit Parijs naar het museum. De Erasmus tentoonstelling in 2016 vormde voor De Kleijn zijn hoogtepunt in Gouda. Wat hij na zijn vertrek gaat doen, weet De Kleijn nog niet. “Ik ben nu nog druk met de voorbereiding van de tentoonstelling Floris Arntzenius, begin 2017. Ik zou het leuk vinden om daarna in opdracht van anderen tentoonstellingen te maken. Ik zie wel wat er op mij af komt. Ik heb geen uitgewerkt plan.”

Gerard de Kleijn bij een nieuw schilderij over o.a. Erasmus (Museum Gouda)

Gerard de Kleijn bij een nieuw schilderij over o.a. Erasmus (Museum Gouda)

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl