Weekblad deGouda digitaal

Gerben Budding, Het orgelspel met de paplepel ingegeven

Gerben Budding is de nieuwe stadsorganist van Gouda en hoofdorganist van de Goudse Sint Jan. Hij kwam als beste uit de selectieprocedure. Op 1 juli speelde hij zijn eerste dienst en op 8 juli werd hij, zoals dat heet, in de bediening gesteld als kerkmusicus in Gouda.

Budding: “Onderdeel van de selectieprocedure was een examen voor een gekwalificeerde vakjury. Dat was best spannend. Het is een van de weinige momenten dat je als vakmusicus voorspeelt voor een vakjury. Dat doe je in je studie wel en bij orgel-concoursen, maar daarna komt dat eigenlijk niet meer zoveel voor.”

Liefde voor orgels
Budding werkte negen jaar als stads- en hoofd-organist in Gorinchem. Het orgel in -Gorinchem is volgens hem niet te vergelijken met het orgel in de Sint Jan.

Budding: “Je kunt niet zeggen: ik hou van -orgels of ik hou niet van orgels. Ze zijn -allemaal verschillend. Het is net als bij -mensen, de ene mens vind je wel leuk en de andere helemaal niks. Dat is met orgels ook zo. Het Moreau-orgel in de Sint Jan is -gebouwd in de 18e eeuw en heeft een zuide-lijke inslag omdat het gebouwd is door iemand uit die regio. Dat wijkt heel veel af van het orgel in Gorinchem dat gebouwd is door Bätz. Hij kwam uit een heel andere streek, had heel andere orgelbouwprincipes en kwam ook nog eens uit een heel andere tijd.

Monumentenzorg richt zich nu op het -restaureren en herstel van deze oude -instrumenten. Een organist kan niet zomaar bepalen dat er een aanpassing moet komen, het orgel moet zoveel mogelijk intact blijven. En dat is goed. Wij zijn passanten en het orgel staat er nog als wij er niet meer zijn. Het is een bijzondere gewaarwording als je er goed bij -nadenkt, dat zoveel mensen voor je op het -orgel gespeeld hebben, ernaar geluisterd hebben. De -klanken die je hoort, zijn voor een deel klanken van een eeuw terug. Die muren hier hebben het ook -allemaal gehoord.”

Meer dan alleen orgelspelen
Als hoofdorganist speelt hij elke -zondag -tijdens twee diensten in de Sint Jan, -doordeweeks zijn er rouw- en trouwdiensten en hij speelt ook in de andere kerken. Maar dat is niet alles.

Budding: “Je bent ook verantwoordelijk voor het klein onderhoud van de orgels. Als je vlak voor een concert merkt dat een toets niet werkt, dan zul je er toch zelf wat aan moeten doen. Het groot onderhoud wordt gedaan door een orgelbouwer. Tijdens je studie krijg je ook het vak orgelbouw. Tijdens mijn -opleiding aan het conservatorium heb ik de hoofdvakken orgel, kerkmuziek en koordirectie gedaan. Dat hele pakket maakt dat je in een kerk als de
Sint Jan aan de slag kunt gaan.

Ik geef overdag les aan orgelleerlingen en vier -avonden in de week ben ik bezig met verschillende koren. Om niet teveel onderweg te zijn, verhuizen mijn vrouw, dochtertje en ik naar Gouda. Ik zie er erg naar uit om te beginnen
in Gouda.”

Van huis uit meegekregen
Het orgelspelen is Gerben Budding met de -paplepel ingegeven. Zijn vader speelde thuis. Orgel en -klassieke muziek hoorden er -helemaal bij.

Budding: “Op het harmonium speelde ik dingen na die ik op CD hoorde. Na de dienst ging ik altijd even omhoog om bij de organist te kijken. Ik had het geluk mijn orgelleraar voorstelde om naar de jong talent afdeling van het conservatorium in Utrecht te gaan. Tijdens groep 7 van de basisschool ben ik al naar het conservatorium gegaan om daar orgel- en -theorieles te krijgen. Dat ik zo jong als begonnen ben, heeft ervoor gezorgd dat ik veel dingen kort na elkaar of gelijktijdig heb kunnen doen.

Een wereld te winnen
Als ik zo hier in de kerk zit dan krijg ik er zin in om die orgels op een zo goed mogelijke -manier aan de man te brengen. We gaan ervan uit dat het -instrument bekend is. Maar vaak hebben -mensen een beperkt beeld van het -orgel, omdat ze het -bijvoorbeeld alleen -hebben gehoord op de -begrafenis van opa. Toeristen en kinderen die hier in de kerk -komen, horen het orgel op een andere manier. Ik denk dat er nog een hele wereld te winnen is voor de orgelcultuur. Dat is mijn uitdaging.”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook