Weekblad deGouda digitaal

Goed voorzitterschap

Column – Ik ben nu acht maanden geen raadslid meer, en die lange raadsvergaderingen mis ik als kiespijn. Onze nieuwe fractie wil echter soms dat ik als partijvoorzitter even meekijk. Zo kreeg ik enkele weken geleden te horen dat er een bijzonder debat zou komen over de Driestar. Ik heb dan ook weer eens een debat -of wat daar voor door moest gaan- gevolgd. Lekker thuis via de webcast. Meestal is het oorverdovend saai, maar deze keer was dat het allerminst en dat werd vooral veroorzaakt door de voorzitter, Egbert Jan Kuijlaars van D66. (Onthou: de D staat voor Democraten). Omdat de burgemeester alleen besluitvormende raadsvergaderingen voorzit, worden andere vergaderingen voorgezeten door wat meer ervaren raadsleden. 

Als voorzitter hoor je te weten, al of niet via een cursus, dat je onafhankelijk de vergadering moet leiden, je eigen mening ondergeschikt maakt en zelf niet deelneemt aan de discussie of het debat. 

Al deze regels lapte Egbert Jan al in de eerste vijf minuten van de vergadering aan zijn Kuijlaars. Het gaat om de vergadering van 28/11/2018 om 21:45 uur. Fractievoorzitter Jan de Laat deed een oproep aan de raad om het debat pas te houden nadat alle raadsleden kennis hadden genomen van relevante stukken, die er op dat moment nog niet lagen. Om op basis van feiten te kunnen debatteren, een argument dat gelukkig vaak wordt gehonoreerd. In dit geval stuitte dat echter op flinke weerstand bij voorzitter Egbert Jan, die zijn eigen mening begon te ventileren in plaats van de raadsleden het woord te geven. Toen genoemde fractievoorzitter daar bezwaar tegen maakte, sprak onze ruziezoeker annex voorzitter Egbert Jan: ”Maar u bent zoals wel vaker te laat met het aanvragen van informatie…” Wat een terechte felle reactie uitlokte. Die avond was immers pas duidelijk geworden dat er onvolledige informatie was verstrekt. Ik zat inmiddels rechtop in mijn stoel, maar wel met vreselijk kromme tenen. Het kwam ook niet meer goed die avond. Hoewel minstens één partij had aangegeven te willen debatteren na de vragenronde, en de raadsmores zijn dat er dan gewoon gedebatteerd wordt, besliste Egbert Jan dat een debat niet nodig was. Met zo’n voorzitter kun je net zo goed geen raadsvergaderingen houden. Zonde van de tijd en een aanfluiting voor de Democratie. Ik wens iedereen desondanks een mooie Kerst en een goede Jaarwisseling toe! 

Johan Weeber

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl