Weekblad deGouda digitaal

Gouda Goed Bezig, partner van de maand: Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda

Gouda – Gouda Goed Bezig zet zich in om Goudse jongeren op gezond gewicht te krijgen en te houden. Regisseur van het project Aafke van Leeuwen van SPORT•GOUDA zet zich in om dit voor elkaar te krijgen, maar dit kan ze niet alleen. Door samenwerkingen met lokale partijen aan te gaan, kunnen we gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijker maken. Goudse bedrijven dragen graag hun steentje bij en wij zetten hen daarom graag in het zonnetje. In augustus is dat Centrum voor Jeugd en Gezin Gouda. Gouda Goed Bezig ging op pad om het felbegeerde partner van de maand bordje te overhandigen en spraken ‘coördinator CJG & Preventie’ Suzan van Waarden.

Wie zijn wij?
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor iedereen die vragen heeft over opvoeden en opgroeien: ouders, verzorgers, jeugdigen en professionals. Bij ons kun je terecht voor gesprekken, cursussen en themabijeenkomsten. Ook vind je op onze websites allerlei informatie. Een van de doelen van het CJG is het stimuleren van een gezonde leefstijl. Daar zet Gouda Goed Bezig zich ook voor in en dus is het CJG vanaf het begin af aan partner geweest.

Het CJG is een samenwerking van de volgende organisaties: de GGD Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en schoolarts of – verpleegkundige), GGD Gezondheidsbevordering, Kwadraad en MEE.

Waarvoor kun je bij het CJG terecht als het gaat over gezonde leefstijl?
Verpleegkundigen en artsen van de Jeugdgezondheidszorg kunnen ouders en jeugdigen informatie en tips geven over voeding en bewegen. Ze kijken hierbij naar de leeftijd en ontwikkeling van je kind en kunnen als het nodig is wegen en meten.
Je kunt er altijd terecht als je een vraag hebt: wekelijks zijn er inloopspreekuren in Gouda Oost, West en Noord. Ook werken er op iedere school artsen en verpleegkundigen.
Als het nodig is, kunnen medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg je in contact brengen met hulpverleners bij jou in de buurt.

Het Opvoedbureau voert gesprekken met ouders om hen opvoedtips te geven. Dit kan belangrijk zijn als het gaat om het stimuleren van een gezond leefpatroon bij je kind.

Het CJG organiseert allerlei cursussen en themabijeenkomsten. Daarin gaat het ook over voeding en bewegen. Het CJG organiseert wekelijks koffieochtenden in het Nelson Mandela Centrum, de Walvis, de Buurtstee en de Buhne. Hier worden allerlei thema’s besproken, waaronder gezonde leefstijl.

Op www.cjggouda.nl kun je als ouder informatie vinden over gezonde leefstijl. Ook kun je digitaal je vraag stellen, meedoen aan een forum en je vindt informatie over inloopspreekuren van de Jeugdgezondheidszorg. Op deze website staan ook alle cursussen, koffieochtenden en themabijeenkomsten die het CJG organiseert. Tot slot vind je er links naar andere organisaties in Gouda die actief zijn op het thema Voeding en Bewegen.
Jongeren kunnen terecht op de website www.hoezitdat.info
Professionals vinden informatie op www.cjgprof.nl

Je kunt ook bellen met het CJG via tel. 088 – 254 23 84. Hier werken verpleegkundigen die je telefonisch advies kunnen geven.

Scholen en kinderopvang
Vanuit het CJG denken we mee met scholen en kinderopvang over wat zij kunnen doen rondom voeding en bewegen, zoals voedingslessen voor kinderen, gecombineerd met een informatieavond voor ouders. Informeer bij jou op de kinderopvang of school of er bijeenkomsten zijn.

Gouda Goed Bezig
Binnen Gouda Goed Bezig zorgen we als CJG voor inhoudelijke informatie over het thema. Zo is er bij ons bekend welke activiteiten goed werken (‘evidence based’- aanpak). Ook brengt het CJG kennis in over hoe vaak overgewicht voorkomt en op welke leeftijd.

Verder denken we mee welke activiteiten er nog meer kunnen helpen. Zo zijn we op dit moment bezig om een kookgroep op te zetten voor niet-westerse moeders in Gouda. Binnenkort komen de Healthy Sisters naar Gouda – twee vrouwen van Marokkaanse afkomst die door het hele land informatie geven over gezonde leefstijl. Zij geven het startschot voor een kookgroep in Oost, zodat moeders vanaf dan regelmatig bij elkaar kunnen komen om samen te koken en te praten over gezond eten.

Door samen te werken met bewoners, professionals en organisaties in de wijken willen we met alle betrokkenen een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl voor jong en oud.

Wil jij ook partner worden van Gouda Goed Bezig? Neem dan contact op met Aafke van Leeuwen, via:aafke.vanleeuwen@sportpuntgouda.nl of bel naar SPORT•GOUDA via: 0182 590 910.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl