Weekblad deGouda digitaal

Gouda herdenkt oorlogsslachtoffers

Gouda herdenkt op 4 mei de Nederlandse slachtoffers – burgers en militairen – die in het Koninkrijk of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Dat gebeurt tijdens bijeenkomsten, stille tochten en kransleggingen.

Herdenkingsmomenten
18.30 uur: De Stichting Tsedaka organiseert een herdenkingsmoment voor de joodse Gouwenaars in de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23, nu de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente.

19.00 uur: De Goudse Raad van Kerken organiseert een bezinningsmoment voor alle gezindten in de Oud-Katholieke kerk, met een overweging door pastoor Henk Schoon en muziek van Duo Passionate.

19.10 uur: Korte plechtigheid bij het Metaheerhuis (achter gebouw De Haven, Oosthaven 31). Er worden twee maal twaalf namen gelezen van in de oorlog vermoorde joden, gevolgd door het uitspreken van het kaddish, de heiliging van Gods Naam.

Stille tochten
18.55 uur: Stille tocht vanaf de oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat, waarbij bloemen worden gelegd op de oorlogsgraven van W. van Maastrigt, van B. Lens en van A. de Rijke. Deze Stille tocht gaat richting het Joodse Poortje in het Raoul Wallenbergplantsoen. Hier zal een afvaardiging van de Stichting Gouds Metaheerhuis als eerste een bloemstuk leggen uit naam van mevrouw S.R. Meijer – Teixeira de Mattos, de directrice van het vroegere joodse bejaardentehuis in Gouda.

19.10 uur: Stille tocht vanaf de begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk, waarbij bloemen worden gelegd op de oorlogsgraven van F.J.A. van Eijk en G. Zuidam.

9.15 uur: Stille tocht vanaf de R.K. begraafplaats aan de Graaf Florisweg, waarbij bloemen worden gelegd op de oorlogsgraven van A. de Korte en J. Snoeij. Om 19.25 uur vertrekt de Stille tocht richting de Markt. Bij het Huis van de Stad legt een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda een bloemstuk bij het herdenkingsmonument van T. Pille.

19.50 uur: Tijdens klokgelui van de kerktoren van de Sint-Janskerk arriveren de Stille tochten op de Markt.

19.58.30: J.P. Smeman, trompettist, speelt de ‘Last Post’ en luidt daarmee de twee minuten stilte in.

Na 20.02 uur: Declamatie door Lotte Groenendijk, leerlinge Coornhert Gymnasium. Zij draagt het gedicht ‘Interbellum’ van stadsdichter Hanneke Leroux voor. Vervolgens vindt de kranslegging plaats.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl